Wat is letselschade precies?

0
267

(Partnercontent)
Als je het over autoschade hebt, weet je ongetwijfeld wat hiermee bedoeld wordt. Maar wat wordt er nou precies met letselschade bedoeld? Dat is iets waar lang niet iedereen het antwoord op weet. Op het moment dat er sprake van letselschade is, is het echter wel belangrijk om hier bepaalde kennis over te hebben.

Letselschade is schade die je door lichamelijke verwondingen en/of psychische problemen opgelopen hebt. Dit kan bijvoorbeeld komen door een ongeluk op de werkvloer, een ongeluk in de privésfeer of een ongeluk op de snelweg. Voorbeelden van letselschade zijn bijvoorbeeld een whiplash, botbreuken en andere lichamelijke ongemakken.

Bij letselschade is er nog sprake van een belangrijk kenmerk: het is schade die door een ander veroorzaakt wordt. Val je door eigen toedoen bijvoorbeeld van een ladder af? Dan is er in de basis geen sprake van letselschade. Deze schade is immers niet door toedoen van iemand anders ontstaan. Is er iemand achterop je auto gebotst in het verkeer? Dan is er wel sprake van letselschade.

Wat te doen bij letselschade?
Het lastige van letselschade is dat dit een uiteenlopend begrip is. Dit komt onder meer doordat het letsel bijzonder divers kan zijn. Als er sprake van een paar kleine wondjes is, is er geen sprake van letselschade. Als het om grotere fysieke verwondingen gaat, is er wel sprake van letselschade. Daarbovenop komt dat de oorzaken van letselschade ook verschillend kunnen zijn. Het kan komen door een ongeluk op de werkvloer, maar dus ook door een ongeluk bij je thuis.

Zodra je letselschade hebt opgelopen, moet je een goede advocaat inschakelen. Als je in Rotterdam woont, kies je bijvoorbeeld voor een letselschade advocaat Rotterdam. Deze advocaat neemt in de komende periode heel veel werk voor je uit handen.

Zo zorgt de advocaat ervoor dat de tegenpartij aansprakelijk gesteld wordt. Dit kan dus bijvoorbeeld een andere automobilist zijn, maar kan ook je werkgever zijn. Bij de laatste is sprake van een bedrijfsongeval waar je werkgever schuld aan heeft.

Nadat de tegenpartij aansprakelijk gesteld is, volgt er een proces. Ook dit neemt de letselschade advocaat voor zijn rekening. Dit betekent dat jij je op je letselschade en herstel kunt richten. Je advocaat zorgt vervolgens dat je krijgt waar je recht op hebt. Hierbij kun je denken aan een financiële vergoeding, smartengeld of andere vergoedingen.

Waar moet je rekening mee houden?
Je moet rekening ermee houden dat het een langlopend traject kan worden. Dit geldt enerzijds voor je herstel en anderzijds voor de afwikkeling van de zaak. Door een goede letselschade advocaat in te schakelen, voorkom je dat jij zelf nog werk hiervoor moet doen. Richt je op je herstel en laat de rest aan de specialist over.