Wethouder Kees de Ruijter fietst mee op Wereld Fiets Dag

0
321

foto aangeleverd

REGIO – Op Wereld Fiets Dag (3 juni) trapten een gedeputeerde van Zuid-Holland en wethouders van de Drechtsteden af op een Donkey deelfiets in de Qmove reisapp. Gedeputeerde Frederik Zevenbergen, wethouders Rik van der Linden, Ton Spek en Kees de Ruijter, profwielrenster Lucinda Brand en Annemarie Zuidberg CCO van Qbuzz trapten vanmiddag gezamenlijk af op een Donkey deelfiets in Dordrecht. Met de nieuwe Qmove reisapp boek, betaal en ontgrendel je nu ook heel eenvoudig de deelfiets, en dat allemaal in één app.

“Op Wereld Fiets Dag besteden we graag extra aandacht aan de ontwikkelingen binnen het OV en deelmobiliteit als geheel. Qbuzz heeft het samen met Donkey Republic, provincie Zuid-Holland en de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht mogelijk gemaakt om 230 deelfietsen in de Drechtsteden op straat neer te zetten. Om het voor de reiziger zo eenvoudig mogelijk te maken, komt Qbuzz met een nieuwe reisapp: Qmove. Met Qmove regelt een reiziger eenvoudig de totale reis van deur tot deur. Welke modaliteit of aanbieder de reiziger ook kiest, er is slechts één Qmove account nodig om de reis te organiseren, te boeken, te gebruiken én te betalen. Zo boekt de reiziger in de Drechtsteden nu ook één van de 230 deelfietsen van Donkey Republic en maakt hij of zij gebruik van de fietsen zonder de app te verlaten of een andere app nodig te hebben. De samenwerking met Donkey is een eerste stap in het breder beschikbaar maken van deelmobiliteit in de Drechtsteden.”

Mobiliteit is aan het veranderen mede door allerlei (mondiale) ontwikkelingen en niet in de laatste plaats heeft ook de coronacrisis nog steeds zijn weerslag op het vervoer. De transitie van bezit naar gebruik en van aanbodgericht naar vraaggericht is inmiddels in gang gezet. “Wij zien deelmodaliteiten als onderdeel van het openbaar vervoer en als een manier om nog meer vraaggericht te opereren. Het kan heel mooi aansluiten op het OV, al zal het misschien soms ook een OV-rit vervangen. Maar als de markt van delen ten opzichte van ritten gemaakt met privé voertuigen groeit, dan profiteert iedereen daarvan en dus ook het OV”, zo vertelt Annemarie Zuidberg, CCO bij Qbuzz. Maar is de oplossing dan dat we overal maar deelscooters, deelauto’s en deelfietsen plaatsen? “Wij zijn verantwoordelijk voor de hele DMG concessie en kijken dus naar mobiliteit in een groter gebied. Wij als OV-partij zijn bij uitstek in staat om dit alles samen te brengen en een logisch en optimaal netwerk te creëren dat aansluit bij de behoefte van de reiziger, zonder overaanbod en overlast voor bewoners. Waar mogelijk sluiten we zoveel mogelijk al bestaande partijen aan, maar indien nodig investeren we ook zelf om deze transitie te versnellen. Zoals in dit geval. ”