Workshops voor vrijwilligers in Papendrecht

0
293

PAPENDRECHT – Vrijwilligers die een maatje zijn voor iemand, ontmoetingsactiviteiten organiseren of huisbezoeken brengen bij ouderen die weten het als geen ander. Om echt contact te maken met iemand en een goed gesprek te voeren, daar komt nogal wat bij kijken!

Daarom organiseert Vrijwilligerspunt Papendrecht workshops om vrijwilligers hierbij te ondersteunen. Deze workshops zijn speciaal bedoeld voor vrijwilligers die (soms best moeilijke) gesprekken voeren met inwoners.
De workshops worden gegeven door Luistergoud (voorheen de Luisterlijn). Luistergoud biedt workshops in ‘luistergesprekken’ voor iedereen die zich vrijwillig inzet voor de medemens. Deelnemers aan de workshops leren om betere, helpende gesprekken te voeren. Gesprekken waarin de gesprekspartner zich echt gehoord en gezien voelt en waarin vrijwilligers ook goed voor zichzelf zorgen.

Tijdens de workshop ‘Actief luisteren’ verbeteren de deelnemers hun luistervaardigheid. Luisteren lijkt passief maar wanneer je écht naar iemand luistert is dat een actieve bezigheid. Je biedt niet alleen je aandacht aan, maar je zet ook vaardigheden in; vaardigheden die leiden tot een beter contact. Deze vaardigheden zijn bijvoorbeeld: aandachtig zijn, aansluiten en doorvragen.

Dan is er ook nog de workshop ‘Communiceren! Valt daar nog iets in te leren’? Communiceren doen we al ons hele leven, verbaal en non-verbaal. Dus valt daar nog iets in te leren? Voor de meesten van ons wel! Aan de orde komen bijvoorbeeld valkuilen in de communicatie, zoals het overnemen van het verhaal, bagatelliseren of overdreven reageren, bezet luisteren, suggestieve vragen stellen, veroordelen en nog meer.

De workshops bestaan uit 1 bijeenkomst van 3 uur. De data zijn maandag 23 mei van 19:00 tot 22:00 uur of maandag 30 mei van 09:30 tot 12:30 uur of van 19:00 tot 22:00 uur. De workshops zijn gratis voor vrijwilligers en medewerkers van vrijwilligersorganisaties. Wil je graag deelnemen? Stuur dan een e-mail naar vrijwilligerspunt@sterkpapendrecht.nl of bel 078 6154741. Een medewerker van het Vrijwilligerspunt neemt daarna contact met je op.