Ziekenhuizen: drukte door griepepidemie en uitval van personeel

0
159

REGIO – De druk op ziekenhuizen in de Rijnmond-regio neemt toe. Oorzaak is de griepepidemie. Maandagmiddag moesten verschillende ambulances langer wachten op een plek voor een patiënt. In meerdere ziekenhuizen tegelijk had de Spoedeisende Hulp (SEH) een korte stop voor nieuwe patiënten.

In het Albert Schweitzer Ziekenhuis (ASZ) in Dordrecht had de spoedeisende hulp anderhalf uur een stop omdat de afdeling te vol werd en patiënten niet meer konden doorstromen naar een ziekenhuisbed. Dat gebeurde ’s avonds nog een keer. “De reden is enerzijds een groot aanbod van zowel covid- als influenzapatiënten, die in isolatie moeten worden behandeld en verpleegd. Dat is intensief qua werk maar ook in gebruik van ruimte”, legt een woordvoerder uit. “Anderzijds kan een flink aantal bedden op de verpleegafdelingen niet worden gebruikt door uitval van personeel dat covid of influenza heeft.”

Een stop betekent volgens de woordvoerder niet dat de deur compleet dichtgaat. Voor onder andere patiënten die instabiel zijn, kinderen en patiënten die uitgebreid bekend zijn, is altijd plek. “De mate waarin wij de stroom patiënten kunnen sturen en beheersen, is vrij gering. Het betekent vooral dat we dan eigenlijk overlopen.” Het Regionaal Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding onderzoekt mogelijkheden om op te schalen.

Pieken uit het griepseizoen
Het zijn de bekende pieken uit elk griepseizoen. Het RIVM signaleerde vorige week al een epidemie. Wat in het ASZ speelt, gebeurt ook in andere ziekenhuizen. Het ziekteverzuim van het personeel is de bottleneck. Dat ligt bij de SEH op 9,4 procent, op de verpleegafdelingen zelfs op 12,5 procent.

Andere ziekenhuizen in de regio kampen met hetzelfde probleem. In het Franciscus Gasthuis en Vlietland zijn zeshonderd van de vijfduizend werknemers uitgeschakeld door ziekte. Ook in het IJsselland Ziekenhuis, het Erasmus MC en het Maasstad Ziekenhuis was een tijdelijke stop. De eigen patiënten werden nog wel geholpen.

In het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) is contact geweest tussen ziekenhuizen, meldkamer en ambulancedienst. Door de goede samenwerking waren de meeste ziekenhuizen maandag rond 17:30 uur weer goed bereikbaar. Ook tijdens de SEH-stops van de ziekenhuizen hebben wij, zegt het ROAZ, geen extreem lange wachttijden in de ziekenhuizen gehad.

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner RTV Rijnmond.