Zo bespaar je op je brandstofverbruik

0
131

REGIO – Goed nieuws voor de automobilist: vanaf 1 april gaan de brandstofaccijnzen omlaag. De maatregel gaat echter pas op 1 april in en dat is nog zo’n twee weken wachten. Dus wat kun je in die tussentijd doen om te besparen op je brandstofkosten?

Het is geen grap, maar vanaf 1 april gaan de accijnzen op brandstof omlaag in Nederland. De accijns op benzine daalt met 17 cent per liter, die op diesel met 11 cent. Tot die tijd is het dus afwachten, of tanken in België, waar vanaf aankomend weekend de accijns op brandstof omlaag gaat met 17,5 cent.

Maar lang niet iedereen kan zomaar even naar onze zuiderburen rijden voor brandstof. Het is een lange, prijzige rit vanuit de regio Rijnmond en grootschalig brandstof inslaan wordt afgeraden vanwege brandveiligheid. Dus wat kan je dán doen als je geen goudgeld aan benzine wil uitgeven? Dit zijn de eenvoudigste tips en adviezen op een rij.

Dit zegt de ANWB
1.Tank bij prijsvechters, niet bij gerenommeerde namen. Prijsvechters concurreren op prijs en niet op service, waardoor hun brandstofprijzen gemiddeld lager zijn. Schrijf je ook in voor nieuwsbrieven van deze goedkope tankstations, zodat je op de hoogte bent van acties en stuntprijzen.
2.Gebruik een applicatie die aangeeft wáár de goedkoopste tankstations zijn. Tank niet langs de snelweg, daar betaal je gemiddeld meer voor brandstof. Moet je toch tanken op de snelweg? Kijk dan op een app welk tankstation het voordeligst is.
3.Pas je rijstijl aan. Rijd bijvoorbeeld niet te hard: de meeste auto’s hebben het laagste verbruik tussen de 60 en 80 kilometer per uur. Controleer daarnaast regelmatig je bandenspanning, zorg voor zo min mogelijk bagage in de auto en plan slimme routes. Vermijd de stad als je onderweg bent (daar sta je vaak stil) en rijd gerust om, wellicht kom je op die manier goedkopere tankstations tegen.

Leer van ‘Het Nieuwe Rijden’
In het programma ‘Het Nieuwe Rijden’ staan een vijftiental tips om zuiniger te rijden. Het Nieuwe Rijden is bedoeld om de CO2-uitstoot van autogebruik te reduceren – en dat betekent dat je minder brandstof verbruikt als automobilist. Het zijn eenvoudige tips, laaghangend fruit die jouw verbruik verminderen waardoor je goedkoper uit bent.
1.Maak bijvoorbeeld gebruik van de cruise control. Hierdoor geef je gelijkmatig gas, rem je minder en ben je in staat een vaste snelheid aan te houden. En dat bespaart brandstof.
2.Gebruik de airconditioning slim en niet te vaak. Een ingeschakelde airco kan je brandstofverbruik namelijk flink verhogen.
3.En misschien wel het eenvoudigst: laat de auto staan voor korte ritten. Als je slechts een paar kilometer hoeft te rijden dan kan je vaak ook prima de fiets pakken.

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond.