Financiële ondersteuning bij hoge lasten

0
564

DRECHTSTEDEN – Vanaf 5 maart is de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) van kracht. De regeling is bedoeld om inwoners financieel te ondersteunen. Het gaat om diegenen die als gevolg van de coronacrisis hun woonlasten tijdelijk niet kunnen betalen. De regeling bestrijkt een periode van zes maanden.

Veel inwoners van de Drechtsteden hebben het op dit moment financieel moeilijk. Door de coronamaatregelen zijn er banen verdwenen en veel ondernemers kunnen hun werk niet of maar voor een deel uitoefenen. Dat is niet alleen in de Drechtsteden het geval, maar speelt landelijk. Daarom heeft het kabinet besloten om de TONK in het leven te roepen.

Gemeenten stellen met de TONK geld beschikbaar aan inwoners die in de problemen komen met de betaling van hun woonkosten, als gevolg van de coronamaatregelen. Het gaat dan om de huur of de hypotheek en de kosten van elektriciteit en gas. Zij kunnen een tegemoetkoming van maximaal € 500,- per maand krijgen voor een periode van maximaal 6 maanden.

De TONK is bedoeld voor diegenen die door de coronacrisis direct in financiële problemen (dreigen te) raken, die niet kunnen terugvallen op een andere regeling of die met een eventuele regeling nog steeds te weinig inkomsten hebben om de woonlasten te kunnen betalen.

Peter Heijkoop, Regionaal Portefeuillehouder Werk & Inkomen: “We zien dat veel mensen op dit moment in financiële problemen komen. Met name bij kleine ondernemers is de nood hoog, omdat zij hun vaak te hoge woonlasten tijdelijk financieel niet kunnen dragen. Met deze regeling staan wij naast hen en kunnen wij hen tijdelijk financiële rust te geven om deze moeilijke tijd door te komen. Zodat ze snel weer aan de slag kunnen als we deze moeilijke tijd achter ons hebben gelaten.”

De TONK is aan te vragen via de website van de Sociale Dienst Drechtsteden.