First Time Voters Event geslaagd

0
729

REGIO – Een avond vol verrassende inzichten, scherpe vragen en grote idealen; jonge stemmers konden hun hart ophalen tijdens het First Time Voters Event dat op 1 maart werd georganiseerd door de Bibliotheek Aanzet en Kunstmin. Het online evenement bereidt jongeren voor op hun eerste keer stemmen en is al zo’n 600 keer bekeken. ‘’We hopen dat er nog veel meer jongeren gaan kijken. Het event is in aanloop naar de verkiezingen nog terug te zien’’, aldus Jaime Quant, een van de organisatoren vanuit de Bibliotheek AanZet.

Quant kijkt met een goed gevoel terug op het evenement: ‘’Het was goed om de jongeren wakker te schudden en duidelijk te maken waar politiek voor bedoeld is. Ze krijgen nu de kans om van zich te laten horen’’, meent hij. De uitzending, die live vanuit het Energiehuis in Dordrecht gestreamd werd, was gericht op jongeren uit de hele regio Drechtsteden. Zo gaven niet alleen stemmers uit Dordrecht, maar ook Alblasserdam, Gorinchem en Ridderkerk ‘victory speeches’. Dit waren pleidooien waarin ze hun idealen verkondigen aan de jonge kandidaten van de grootste politieke partijen die ook te gast waren bij het First time Voters Event. Om het zo laagdrempelig mogelijk te maken, koos de organisatie ervoor vooral politici uit te nodigen die zelf ook twintigers zijn. ,,Sommige speeches waren heel idealistisch, zo wilde een van de jongeren de gehele bio-industrie afschaffen’’, licht Quant toe.

Tijdens de livestream kregen de jongeren de kans om vanuit huis te reageren op wat er in de uitzending werd gezegd. Volgens Quant leverde dat veel interactie en vragen via de chat op. ,,Dat maakte de uitzending toch heel persoonlijk, ook al was het online’’, meent hij. Ook viel het hem op dat jongeren tijdens de uitzending tot nieuwe inzichten kwamen: ,,Dat wanneer je niet stemt, jouw stem naar de grootste partij gaat, bleek echt een wake-up call.’’ Aan het einde van de avond riep ook de Dordrechtse burgemeester Wouter Kolff de jongeren op te gaan stemmen. Het First time Voters Event is terug te kijken via het Youtube-kanaal AanZet live.