VVD, CDA en CU: andere kijk op Fokkerdeal

0
1160

PAPENDRECHT – Naar aanleiding van de berichten van vorige week over het verband tussen de deal met Fokker en de huidige bezuinigingsperikelen hebben Sophia de Keizer (VVD), Leon van den Dool (CDA), Pieter-Jan den Dekker (CU) een reactie gegeven. Vorige week stelde René van Engelen (GL) dat de huidige bezuinigingen noodzakelijk zijn geworden door de deal van €25 miljoen die de gemeente in 2011 sloot met Fokker voor de bouw van hun nieuwe hoofdkantoor op het Slobbengors.

De drie Papendrechtse raadsleden zien dit heel anders. Volgens hen ontstaat nu de indruk dat de Fokkerdeal zorgt voor schulden bij de gemeente Papendrecht. Wat hen betreft, is het omgekeerde waar. Ook stellen zij dat heel veel Papendrechters trots zijn op dit bedrijf.

De Keizer, Van den Dool en Den Dekker zetten uiteen hoe de zaak volgens hen in elkaar zit. “De gemeente Papendrecht is in 2011 een samenwerking aangegaan met Fokker. Een samenwerking gericht op het borgen van (extra) werkgelegenheid voor Papendrecht en de regio Drechtsteden en een langdurige vestiging van Fokker in Papendrecht. Onderdeel was de aankoop en uitgifte van de grond en de gezamenlijke exploitatie van een fabriekshal en hoofdkantoor. Deze deal zorgt voor een positieve kasstroom voor de gemeente Papendrecht, wat ook blijkt uit de gemeentelijke jaarrekening. Het omgekeerde is dus waar: zonder deze samenwerking zou de gemeente nog meer moeten bezuinigen!”

De drie politici stellen dat inwoners van Papendrecht en werknemers van Fokker zijn verontwaardigd over de berichten, juist in deze tijd. Ze benadrukken dat de vliegtuigindustrie het wereldwijd heel moeilijk heeft en dat Fokker het juist goed doet. Volgens hen is er in Nederland een “uniek, innovatief en misschien wel een beetje eigenwijs kenniscluster op het gebied van de vliegtuigbouw”. Dat cluster is van groot belang voor Papendrecht, de regio en Nederland, zo vervolgen zij. Zij spreken namens veel Papendrechters hun trots uit op dit bedrijf.

Bron: Papendrecht.net