Online lijstentour in het Dordrechts Museum

0
549

DORDRECHT – De lijst van een schilderij, men kijkt er meestal overheen. Bij afbeeldingen van schilderijen wordt de lijst bijna altijd weggelaten.

Maar wat doet een strakke zwarte lijst met een schilderij? Of een rijk bewerkt, verguld exemplaar? Hoe is de smaak door de eeuwen heen veranderd? En waarom heeft een schilderij eigenlijk een lijst? Men kan het zelf ontdekken tijdens de online lijstentour Van de Kunst en de Rand die vanaf morgen te volgen is op de website van het Dordrechts Museum.

Tijdens deze virtuele wandeling door het museum wordt men door conservator Liesbeth van Noortwijk meegenomen langs bijzondere lijsten door de jaren heen. ”Een lijst is praktisch: hij beschermt het schilderij en men kan er een ophangoog aan maken, maar dat niet alleen. Een lijst heeft ook effect op de voorstelling en hoe men ernaar kijkt. Het maakt wel degelijk uit hoe de lijst eruit ziet. Kortom, lijsten zijn het bekijken waard.”

Van Noortwijk laat in deze mini-lijstencursus zien hoe verschillend lijsten zijn. ”Met functie heeft dat niet altijd te maken, wel met smaak”, vertelt ze. ”En die smaak, of de mode, verandert nogal eens. Veel schilderijen hebben dan ook in de loop der tijd wel eens een andere lijst gekregen. In de 19de eeuw bijvoorbeeld waren vergulde, rijk versierde lijsten in trek. In de 17de eeuw kregen veel schilderijen juist een donkere, ebbenhouten lijst met een strak profiel.”

Niet alle schilderijen hebben een lijst. Veel moderne en hedendaagse kunstenaars laten de lijst weg. Of ze kiezen hooguit voor een simpel, smal latje. Van Noortwijk: ”Omdat een opvallende lijst ook storend kan zijn en onnodige ruis kan geven. De rand van het doek is dan de enige begrenzing van het beeld. Het wordt meer onderdeel van de ruimte waar het hangt. De keuze voor géén lijst is dus ook een keus.”

Benieuwd om eens niet alleen het schilderij te bewonderen, maar ook de waarde van de lijst te ontdekken? Klik hier voor de première van de online lijstentour is op dinsdag 9 maart om 20:00 uur.

Foto: Jasper Letschert.