PAPENDRECHT – De Papendrechtse schrijver Jan P. Meijers heeft een nieuw boek geschreven: “Javaanse polder”. Het is een historische roman over twee zussen tijdens de koloniale oorlog in Nederlands Indië van 1945 tot 1949.
Meijers gebruikte een familieverhaal als inspiratie. Van zijn moeder hoorde hij verhalen uit de periode vlak na de Tweede Wereldoorlog, toen dienstplichtige jongens naar Indië werden gestuurd nadat Soekarno in Jakarta de onafhankelijkheid had uitgeroepen. De jongens bleven vaak drie jaar weg en velen hadden trauma’s overgehouden aan hun ervaringen, waar niet over gepraat werd.
Het verhaal vindt plaats in het fictieve Drechtum, een dorp aan de rivier, met een veerhuis en een veerdienst naar de (grote) stad aan de overkant. Lezers herkennen daarin ongetwijfeld Papendrecht en Dordrecht.
“Javaanse polder” is een roman over het thuisfront tijdens de slepende koloniale oorlog. Meisjes zagen hun verloofdes vertrekken en konden alleen maar hopen dat ze terug zouden komen. Het wachten heeft op allen invloed. Dichtbij en ver weg. Verwachting en werkelijkheid lopen steeds verder uit elkaar. In de alledaagsheid ontvouwt zich een Griekse tragedie.
“De personages en hun belevenissen in Javaanse polder zijn door mij verzonnen. De achtergrond waartegen het verhaal zich afspeelt is historisch”, legt de schrijver uit. Voor die achtergrond, met name het soldatenleven van toen, heeft Jan P. Meijers gebruik gemaakt van diverse boeken.
Jan P. Meijers publiceerde romans, verhalen en gedichten. Hij won diverse schrijfwedstrijden, waaronder de Elly Blom poëzieprijs. Eerder verschenen een kort verhaal in de bundel “Droomverhalen” (2017), de roman “Ladders van schuim” en “De geschiedenis van een eerste liefde” (2018).
“Javaanse polder” is verkrijgbaar bij de (online) boekhandel. Het kost €19,50.
Bron: de Klaroen