Provincie stuurt brandbrief aan minister

0
636

REGIO – Commissaris van de Koning Jaap Smit van Zuid-Holland heeft de minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren een brandbrief gestuurd over de slechte financiële situatie van meerdere gemeenten in de provincie, waaronder de gemeenten in de Drechtsteden. Zonder extra geld vanuit het Rijk loopt het voortbestaan van zwembaden, bibliotheken en musea in Zuid-Holland ernstig gevaar.

Het is niet de eerste keer dat Zuid-Hollandse gemeenten de noodklok luiden. Met name de grote structurele tekorten in het sociaal domein – waaronder jeugdzorg en de Wmo vallen – zijn al langer zeer zorgelijk. Uit de nieuwe brief blijkt dat corona die financiële situatie nog heeft verslechterd. Mocht er nog steeds niets gebeuren en melden zich net zoveel mensen bij de gemeente voor financiële hulp als in de laatste economische crisis in 2008, dan loopt het tekort in het sociaal domein op tot €500 euro per jaar.

Dit is doorgerekend door Bureau Berenschot. De resultaten staan in een rapport met de veelzeggende titel ‘Roeien met te korte riemen’. ,,De financiële situatie van gemeenten is op dit moment al zorgelijk en zal zonder ingrijpen alleen maar slechter worden’’, meldt de provincie.

De tekorten leiden tot snoeiharde keuzes, waarvan in Papendrecht de eerste tekenen duidelijk zijn geworden bij de aankondiging van een bezuiniging van €500.000 op subsidies aan culturele en welzijnsinstellingen.

Bron: AD De Dordtenaar