Papendrechtse woningmarkt meer onder druk

0
743

REGIO – Papendrecht behoort tot de sterke regionale stijgers waar het gaat om de druk op de woningmarkt. Dit betekent een meer dan gemiddelde stijging van de vraag naar woningen, de stijging van prijzen en het tekort aan woningen. Dit blijkt uit een onderzoek van BPD Bouwfonds gebiedsontwikkeling.

In 2020 werden er in Papendrecht 516 woningen verkocht, met een gemiddelde prijs van €283.400. Naar verwachting zal het aantal huishoudens in de komende tien jaar met 330 toenemen. In de lijst van 355 Nederlands e gemeenten staat Papendrecht op de 186e plaats.

De druk op de Nederlandse woningmarkt is in het afgelopen jaar verder toegenomen. Dat resulteert in een traditioneel hoge druk in de Randstad, waaronder delen van Zuid-Holland, zoals te zien op de Hittekaart 2021 voor de regio Zuid-West Nederland, die BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling heeft uitgebracht. Afgelopen jaar steeg de landelijke, gemiddelde koopsom van een bestaande woning met bijna 8% naar € 335.000,- terwijl het totaal aantal woningverkopen met 7% steeg naar circa 236.000 in 2020.

De druk op de woningmarkt is sinds een aantal jaren ongekend hoog, met name in de Randstad en zijn randgemeenten. In deze (donker)rode gemeenten ligt het woningtekort ook boven het landelijke gemiddelde.

Ten opzichte van de totale woningdruk, is de druk en de vraag naar woningen in Nederland het afgelopen jaar hoog gebleven in Zuid-Holland. In de (donker)rode gebieden zien we een toenemend woningtekort, een sterke prijsstijging en een toename van het aantal woningverkopen – allen indicatoren van een oververhitte woningmarkt.

Opvallend is dat binnen de meest rode gebieden op sommige plekken ook een ‘relatieve afkoeling’ van de woningmarkt te zien is. In de provincie Zuid-Holland zijn er gemeenten met een minder verhitte woningmarkt dan een jaar geleden. De oorzaak hiervan ligt in een relatief minder sterke prijsstijging en een daling van het aantal woningverkopen ten opzichte van voorgaande jaren.
De grensgebieden van Nederland zijn al jaren bekende krimpgebieden, met minder dynamische woningmarkten. Deze gebieden kleuren dit jaar opnieuw blauw, al is er een aantal gebieden in Zeeland dat iets meer verhit begint te raken – getuige hun groene kleur.

De regio Zuid-West Nederland kent een aantal regionale topscoorders, sterke stijgers en dalers.

De top-10 hoogst scorende gemeenten van deze regio zijn: 1. Den Haag, 2. Rotterdam, 3. Wassenaar, 4. Noordwijk, 5. Oegstgeest, 6. Leiden, 7. Lansingerland, 8. Leidschendam-Voorburg, 9. Delft, 10. Westvoorne.

De sterkste regionale stijgers zijn: Krimpen aan den IJssel, Ridderkerk, Sluis, Vlissingen, Papendrecht.

De gemeenten Kapelle, Zoeterwoude, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Katwijk behoren tot de dalers in de regio.