Werken in de zorgsector

0
954

REGIO – Er zijn volop kansen in de zorgsector voor werkzoekenden in de Drechtsteden. In 2020 ontstonden in de regio 1.350 vacatures in deze sector. Mensen met een WW-uitkering zijn maar beperkt op zoek naar een beroep in de zorg. Hierdoor blijven vacatures bij een aantal  zorgberoepen openstaan. Vandaag publiceert UWV de barometer arbeidsmarkt Zorg.

Vooral de vraag naar verzorgenden IG, basis verpleegkundigen, helpenden en gespecialiseerd verpleegkundige (ziekenhuis)  nam toe. Ook in 2021 is er behoefte aan nieuw zorgpersoneel. In het overzicht kansrijke beroepen van het UWV zijn veel zorgberoepen opgenomen.

Van 22 t/m 27 maart vindt de landelijke Ontdek de Zorgweek plaats, die de sector elk jaar organiseert. Verschillende initiatieven moeten tot vervulling van meer vacatures leiden. Het doel ervan is potentiële zij-instromers en herintreders te interesseren voor een baan in zorg & welzijn.

Werkgevers in de zorg werken nauw samen met het UWV, gemeenten, opleiders en anderen. UWV Drechtsteden kreeg eind oktober 2020 een noodkreet van een horeca ondernemer met de vraag of UWV tijdelijke mogelijkheden zag voor zijn personeel. Vanwege de coronamaatregelen en daarmee de tijdelijke sluiting van zijn horecazaak, konden zijn medewerkers op dat moment niet werken. UWV nam contact op met Aafje Hulpthuis met de vraag of ze open stonden voor collegiale inleen van horecamedewerkers. Aafje Hulpthuis reageerde direct enthousiast op dat idee. Nadat UWV de horeca ondernemer in contact met Aafje Hulpthuis bracht, zijn er vier medewerkers tijdelijk aan de slag gegaan bij Aafje Hulpthuis in de functie van huishoudelijk medewerker.

WW-uitkeringen in Drechtsteden

Eind februari 2021 verstrekte UWV in totaal 4.072 WW-uitkeringen in de Drechtsteden. Dat waren er 3 minder dan eind januari: een daling met 0,1%. Landelijk deed zich een daling voor met 0,9%. In vergelijking met vorig jaar steeg het aantal WW-uitkeringen in de Drechtsteden met 668, ofwel 19,6%. In heel Nederland was de stijging afgelopen jaar wat minder (19,1%). Regionaal droeg de overige commerciële dienstverlening het meest bij aan de toename ten opzichte van vorig jaar (+662). Het WW-percentage (het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking) is in de Drechtsteden met 2,7% net iets lager dan het landelijk percentage (3,1%).