Verwijdering Gen-X vordert

0
678

REGIO – Het Dordtse chemische bedrijf Chemours heeft van de provincie een vergunning gekregen voor de bouw van een nieuwe waterzuivering met koolstofbedden. In de loop van dit jaar komen er bovendien de koolstofbedden in de schoorstenen.

De koolstofbedden worden al langer gebruikt om GenX-stoffen uit het afvalwater te zuiveren. Gen-X is zeer slecht afbreekbaar en bovendien misschien kankerverwekkend, maar de stof is ook onmisbaar om allerlei nuttige toepassingen te maken, uiteenlopend van waterdichte jassen en kunststof voor auto’s tot antiaanbaklagen.

Dat zuiveren gebeurde tot nu toe in een tijdelijke, experimentele installatie. Die wordt vervangen door een permanente. De nieuwe installatie wordt in de loop van 2022 in gebruik genomen.

Bij de nieuwe reinigingsinstallatie komt een wasstraat voor vrachtwagens, die op de installatie loost. Daarmee kunnen de laatste restjes GenX uit de wagens gespoten worden. Dat gebeurde tot nu toe elders op het terrein, maar Chemours vindt het praktischer en veiliger om dat zo dicht mogelijk bij de zuivering te doen.

Ondertussen is er eindelijk zicht op de plaatsing van koolstofbedden in de zuivering. Daar wordt al aan gewerkt sinds enkele jaren geleden bleek dat de koolstofbedden 99 procent van de GenX-stoffen uit het water filteren. Probleem was echter dat lucht eerst uit de top van de schoorsteen naar beneden geblazen moet worden om die er via de koolstofbedden weer uit te laten komen. Daarvoor zijn enorme ventilatoren nodig, die zo veel lawaai maken dat het bedrijf niet meer aan de geluidsnormen zou voldoen. Dat probleem is nu opgelost.

Bron: AD De Dordtenaar
Foto: Piet van de Merwe