Containerschip gedeeltelijk los

0
663

PAPENDRECHT – Het containerschip Ever Given, dat sinds vorige week dinsdag het Suezkanaal blokkeert, is gedeeltelijk los. Dat bevestigt een woordvoerder van de Papendrechtse baggeraar Boskalis maandagochtend tegenover Rijnmond. De achterkant van het schip is ruim 20 graden gedraaid, de voorkant ligt nog vast in de modder.

Smit Salvage uit Rotterdam, een dochterbedrijf van Boskalis, is sinds vorige week bezig het schip los te trekken. Daarvoor arriveerde zondagavond een extra groot sleepschip vanaf de Rode Zee, dat maandagochtend vroeg een poging deed het containerschip los te krijgen. Daarbij is de Ever Given ruim 20 graden gedraaid, vertelt Boskalis-woordvoerder Martijn Schuttevaer. Het schip ligt nog wel aan de kop vast.

“Het schip ligt nu een stuk verder naar het noorden”, vertelt Schuttevaer. “Maar aan de kop zit het schip nog vast in de modder, daar zit nog weinig beweging in. Het is wachten op de tweede sleepboot, dan zullen we een schip aan de voorkant koppelen.” Die tweede sleepboot zou eigenlijk ook zondagavond arriveren, maar dat liep vertraging op door slechte weersomstandigheden.