Veel steun voor bedreigde bibliotheek

0
921

PAPENDRECHT – De aangekondigde gemeentebezuinigingen op de Bibliotheek AanZet Papendrecht zorgen voor veel reacties en steunbetuigingen vanuit de hele gemeente. In korte tijd vulden meer dan 2000 inwoners de online petitie van de bieb in om aan te tonen dat de dreigende sluiting veel Papendrechters raakt. Om hun stem nog duidelijker onder de aandacht te brengen, organiseert de bibliotheek 10 april een tafelgesprek met inwoners, organisaties en raadsleden over het belang van de bibliotheek in Papendrecht.

Begin vorige maand werden de bezuinigingen op het subsidiebudget van de bibliotheek aangekondigd. Wanneer de voorstellen door de gemeenteraad worden overgenomen, levert de bieb structureel meer dan een derde van de subsidie in. Het voortbestaan van de Papendrechtse bibliotheek wordt hierdoor dan ook ernstig bedreigd. Om te voorkomen dat de bibliotheek uit Papendrecht verdwijnt, is er onder andere een petitie opgezet die laat zien dat de inwoners van Papendrecht hun bibliotheek niet willen verliezen. Zowel online als via de vestigingen stromen de reacties binnen: In slechts enkele weken werden meer dan 2000 steunbetuigingen ingezameld. De reacties van de inwoners bevatten vaak warme herinneringen en anekdotes over het persoonlijke belang van de bibliotheek.

Een ramp
Daarnaast geven veel Papendrechters aan dat zij de bieb een basisvoorziening inden voor een gemeente als Papendrecht. Dat beaamt inwoner Monica Ruyg (64). ‘’Ik ben zo’n twintig jaar geleden afgekeurd en sindsdien val ik overal buiten. Ik heb geen baan meer, geen sociaal leven meer en geen geld meer. De bibliotheek is mijn laatste reddingsboei. Niet alleen om mezelf te kunnen ontplooien met alle boeken die ik lees, maar ook vanwege het praatje met medewerker Annette. Het is echt mijn uitje’’, legt ze uit. Bovendien maakt Ruyg zich zorgen om de jeugd die naar haar idee minimaal een jaar achterloopt door alle beperkingen in coronatijd: ‘’Er zou geld bij moeten komen zodat de jeugd zich kan ontwikkelen via de bieb. En dan bedoel ik van de peuterspeelzaal tot de universiteit. Zij zijn de toekomst, daar moeten we in investeren. Het zou een ramp zijn als de bibliotheek uit Papendrecht verdwijnt’’, besluit ze.

Laagste bedrag voor een bibliotheek in Nederland
Toch liegen de cijfers er niet om. Het subsidiebedrag voor de Bibliotheek Papendrecht zit voor de bezuiniging al onder het landelijke gemiddelde. Maar met de aangekondigde bezuiniging wordt het met afstand het laagste bedrag per inwoner voor bibliotheekdienstverlening in Nederland: €5,75. Op basis van dit bedrag is het onmogelijk voor de bibliotheek om te voldoen aan de vijf wettelijke kernfuncties: informatie beschikbaar stellen, ontwikkeling en educatie bieden, leesbevordering, ontmoeting en debat en kennismaking met kunst en cultuur.

Waarde van de bieb
Op 10 april organiseert de bibliotheek een tafelgesprek met inwoners en raadsleden dat plaatsvindt van 10.30 uur tot 12.00 uur in de bibliotheek aan de Veerweg . Hierbij wordt rekening gehouden met de huidige coronamaatregelen en zorgen we ervoor dat alle gasten op een veilige manier kunnen deelnemen. Tijdens deze ochtend wil de bibliotheek gesprekken tussen de gebruikers van de bieb en raadsleden organiseren. Dit gebeurt aan de hand van drie thema’s: leesplezier voor de jeugd, het ontwikkelen van taalvaardigheden en de uitdagingen voor senioren in een veranderende maatschappij. In elke sessie wordt er gezocht naar een mix van ervaringsdeskundigen, ambassadeurs vanuit een maatschappelijke of onderwijsorganisatie en raadsleden die met elkaar om de tafel gaan. Het doel is om aan de hand van vragen en stellingen de brede rol van de bibliotheek voor Papendrecht. Het evenement is live te volgen via het YouTube-kanaal van de Bibliotheek AanZet. Ook kunnen er vanuit huis vragen worden gesteld in de chat.

Bron: Bibliotheek AanZet Papendrecht