Zorgwoningen aan de Markt 2

0
644

PAPENDRECHT – Woningcorporatie Woonkracht10, Stichting Philadelphia Zorg en de gemeente Papendrecht gaan volgens plan tien zorgwoningen voor mensen met een verstandelijke beperking ontwikkelen in de voormalige bibliotheek.

Destijds kreeg een ander plan om in het leegstaande pand van de voormalige bibliotheek een supermarkt te vestigen veel weerstand. Zowel politiek als maatschappelijk bleek er geen draagvlak te zijn voor een dergelijke commerciële invulling. De afgelopen jaren is daarom uitgebreid gezocht naar een andere bestemming. Verschillende scenario’s passeerden de revue. Van horeca, wonen en bedrijfsunits tot leisure-functies. Alle mogelijkheden zijn vervolgens getoetst op onder andere ruimtelijke kwaliteit, bijdrage aan de versterking van het marktplein en het centrum en het financieel resultaat. Zelfs de optie om een deel van de plint te wijzigen naar bestemming detailhandel voor de huisvesting van een fietsenwinkel is serieus op tafel geweest. De gesprekken hierover sneuvelden echter in een vroegtijdig stadium.

Helaas was al snel duidelijk dat geen van de bovenstaande scenario’s – anders dan destijds met de invulling van de plint met een supermarkt – zou leiden tot een positief verkoopresultaat. De boekwaarde van het pand bleek daarvoor te hoog en ook de aanpassingen te duur.

De gemeente heeft daarom besloten om met de meest geïnteresseerde partijen een nadere verkenning te doen. Zo was Stichting Philadelphia dringend op zoek naar extra woonruimte voor mensen met een verstandelijke beperking, om zo aan het minimum aantal plekken te voldoen om deze woonvorm te kunnen blijven aanbieden in Papendrecht. Woonkracht10 was bereid fors in deze woningen te investeren. In 2020 is daartoe een intentieovereenkomst ondertekend, welke – nadat de technische en financiële haalbaarheid verder was doorgerekend – afgelopen februari definitief is bekrachtigd.

Wethouder Arno Janssen: “We begrijpen heel goed dat in de huidige tijd de verkoop van Markt 2 de nodige vragen kan oproepen in de samenleving. Maar door het toekennen van een residuele waarde aan het pand van 100.000,- euro, stellen we Woonkracht10 in staat deze zorgappartementen voor een kwetsbare doelgroep te ontwikkelen. Woonkracht10 investeert ruim 2 miljoen euro om het pand te verbouwen en te voorzien van een kwaliteitsimpuls, zowel voor de nieuwe bewoners als voor de huidige bewoners boven de plint. Zij krijgen een geheel vernieuwde entree en een grotere en fraaiere tuin aan de achterzijde. De eerste plannen voor een supermarkt vonden geen draagvlak. Dit college heeft daarop moeten kijken naar wat er wel mogelijk is. En de verkoop aan Woonkracht10 met de invulling door Philadelphia Zorg vormt voor ons dan ook een mooie afronding van wat we in Papendrecht willen behouden. Kwetsbare mensen kunnen dankzij deze ontwikkeling deel blijven uitmaken van onze samenleving.”

Tekst: gemeente Papendrecht