Donorregister Zuid-Holland

0
939

REGIO – Zuid-Holland behoort tot één van de eerste provincies waarvan alle volwassenen in het Donorregister staan. Tot 1 augustus volgen de andere provincies.

Omdat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan mensen brieven heeft gestuurd ter herinnering aan de orgaandonatie, staat nu iedereen vanaf 18 jaar in het Donorregister. 73,8% van de Zuid-Hollanders heeft zelf een keuze ingevuld. De resterende 26,2% staat nu in het Donorregister met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ en heeft hier een bevestigingsbrief van ontvangen.

Het Donorregister geeft duidelijkheid wat er na de dood met de organen en weefsels gebeurt. Zo wordt onduidelijkheid bij de nabestaanden voorkomen. In het Donorregister heeft men vier eigen keuzes. 30,1% van de Zuid-Hollanders heeft ingevuld donor te willen worden, 34,2% wil dit niet. 8,3% laat de keuze over aan de partner of familie en 1,2% laat deze over aan één aangewezen persoon. De overige 26,2% van de Zuid-Hollanders heeft (nog) geen eigen keuze ingevuld. Zij staan vanaf nu met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het register. Dit betekent dat je organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts bespreekt dit met de partner of familie.

Het ministerie hoopt dat alle mensen in Nederland die nog geen keuze hebben ingevuld, alsnog nadenken over wat men het liefst wil. Zij kunnen hun keuze invullen in het Donorregister en deze bespreken met hun naasten. Men kan zijn keuze op ieder moment invullen of wijzigen op www.donorregister.nl.