Thuis films kijken bij IFFG Online

0
537

GORINCHEM – Deze week is het zover, het online Internationaal Film Festival Gorinchem, van 14-18 april. De nieuwste en actuele wereldcinema op het scherm thuis. Er staan naast dertig films van over de hele wereld, nog meer programma onderdelen voor de kijker klaar.

“Natuurlijk willen wij de kijker meer bieden dan alleen film, dus heeft onze crew enorm haar best gedaan om van over de hele wereld wat extra’s te halen. De filmmakers hebben een introductie gestuurd, er zijn interviews met regisseurs en panelgesprekken over de thema’s van de films. Dit alles aangevuld met diverse interviews in het randprogramma, waaronder die met fotograaf en maker van het campagnebeeld, Reinout van den Bergh. We besteden ook aandacht aan jong talent dichtbij huis, dus kijk eens naar de films Ster en Hopsa Heisasa, waarbij de jonge filmmaker Vincent den Ouden vertelt over zijn ervaringen”, somt festivaldirecteur Anika van der Kevie enthousiast op.

Het IFFG start haar opening met de film Notre-Dame du Nil van de Afghaanse regisseur Atiq Rahimi. Deze Nederlandse première is te zien voor genodigden op 14 april om 20 uur. En vanaf 21 uur in het reguliere programma te boeken. De film neemt je mee naar Rwanda, 1973. Rahimi waagt zich hier aan een stukje sociaal-culturele geschiedenis van Rwanda door het verfilmen van het boek van Cholastique Mukasonga.

Nog een première film vanuit Peru, die vorig jaar april al had moeten plaats vinden, Canción sin Nombre van Melina León. Een film in zwart/wit waarbij je geniet van de cinematografie, naast het aangrijpende verhaal. Alom geprezen bij de Internationale filmfestivals en beloond met diverse Awards. The Unknown Saint en The End Will Be Spectecular zijn nog eenmalig te zien in NL, nadat ze bij de IFFR in 2020 in het programma stonden. De Duitse productie No Hard Feelings kon eind vorig jaar niet draaien in de bioscoop en gaat nu bij het IFFG in première. Night of the Kings wacht op de bioscooprelease en is bij het IFFG online al te zien.

“De organisatie stond regelmatig voor uitdagingen in de afgelopen jaren, maar met doorzettingsvermogen en enorme passie bewogen wij mee in de veranderende wereld”, aldus van der Kevie. “De mensen hierachter vinden het veel te belangrijk dat wereldcinema op de kaart blijft staan. Volgens ons draagt het enorm bij aan het maatschappelijk debat en is het een verrijking in het filmaanbod. De streamingsdiensten, zoals bijvoorbeeld Netflix, zorgen tenslotte voor reguliere en commerciële programmering. Dat is toch een heel ander verhaal, het IFFG verbreed graag je blik op de wereld”.

Voor het eerst is er een jongerenjury, zij zullen 7 films beoordelen en maken zondagavond 18 april om 20 uur bekend wie de 1e IFFG Youth Jury Award wint. “Daar kun je bij zijn via de livestream” meldt van der Kevie. “En nog iets, een film kan ook online echt uit verkocht zijn, dit heeft te maken met de filmrechten en afspraken met de distribiteurs in Nederland. Een bijkomend voordeel dit jaar is dat je de film 72 uur kunt bekijken, vanaf de aanvangstijd in het programma”.

Voor het complete filmfestivalprogramma voor 14 t/m 18 april en tickets bestellen, check www.iffg.nl.