Nederland in actie voor de bij

0
517

REGIO – Aankomend weekend, op zaterdag 17 en zondag 18 april, vindt weer de Nationale Bijentelling plaats. Voor de vierde keer op rij wordt Nederland gevraagd om massaal een half uur bijen te tellen in de tuin of op het balkon.Jong en oud kunnen op deze manier bijdragen aan onderzoek naar onze bijen en helpen deze bedreigde diergroep te beschermen.

De helft van de bijna 360 bijensoorten in Nederland is bedreigd. Ook voor mensen heeft dit grote gevolgen. Tachtig procent van de eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten.

De Nationale Bijentelling is een goed moment om Nederlanders te wijzen op het belang van de bij en voor het delen van tips om zelf de bij te helpen. Zo kan men door het plaatsen van een bijenhotel in de tuin bijvoorbeeld nestgelegenheid creëren. Met het planten van bijvriendelijke bloemen en planten kan men zelf zorgen voor meer voedsel voor de bij.

Meedoen is eenvoudig, ook voor wie weinig of geen kennis van bijen heeft. Op de website nationalebijentelling.nl vindt men het telformulier en een bijengidsje met duidelijke afbeeldingen.Tellen kan dit jaar ook direct in de tuin met een smartphone of tablet.

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL, met als doel om zoveel mogelijk te weten te komen over de stand van bijen in ons land. Zo kunnen we deze nuttige dieren helpen beschermen.