Fietshelm geen overbodige luxe

0
671

REGIO – Het dragen van een fietshelm is in Nederland niet verplicht. Dat hoeft ook niet, wat Veilig Verkeer Nederland betreft. Wel moedigt VVN het vrijwillig dragen van een fietshelm aan, zeker op een e-bike.De publicatie van het CBS van afgelopen woensdag laat zien dat er in 2020 tijdens de lockdown relatief gezien meer verkeersdoden te betreuren zijn. Zo vielen er 229 fietsdoden, waarvan een derde op een e-bike (74). Het betreft relatief vaak 60 plussers. We hebben te maken met de grootste stijging onder fietsdoden in een kwart eeuw, waarbij het aantal van 195 autododen in 2020 ruim is ingehaald. Veilig Verkeer Nederland start daarom volgende week de campagne ‘Een ervaren rijder, kan risico’s mijden’.

Het dragen van een fietshelm vermindert de kans op ernstig letsel bij een botsing of val met 60%. Bovendien hebben fietsers met een helm 70% minder kans op dodelijk hoofd- of hersenletsel dan fietsers die geen helm dragen.

Een fietshelm bevat een energie-absorberende schuimlaag aan de binnenkant. Wanneer men te maken krijgt met een val of met een botsing, wordt deze laag ingedrukt en wordt de impact op de hersenen vermindert. De gladde buitenkant zorgt er dan weer voor dat de helm weinig weerstand heeft met de ondergrond en kan glijden. Zo kan de helm nekletsel voorkomen. De bandjes onder de kin zorgen ervoor dat de helm op zijn plek blijft.