Terugblik expositie ’75 jaar Vrijheid’

0
1083

PAPENDRECHT – Op vrijdag 23 april was de opening van de expositie ’75 jaar Vrijheid’ in de bibliotheek Papendrecht. In de bibliotheek Papendrecht worden de resultaten van het project 75 jaar Vrijheid vanuit het Cultuurmenu Papendrecht geëxposeerd.

Foto: Mark Isarin

10 scholen met ruim 600 leerlingen hebben meegedaan aan dit project. Deze expositie werd vrijdag 23 april om 9.30 uur geopend door burgemeester Aart-Jan Moerkerke en Corine Verver, wethouder Cultuur.

Vanwege de geldende coronamaatregelen is er een filmverslag gemaakt van de opening. Zodra de bibliotheek weer toegankelijk is voor publiek, kunnen bezoekers een maand lang genieten van de expositie. Tijdens de opening vertellen Floor (obs de Leilinde), Jelle (IKC de Wielen) en Tirza (SBO de Kameleon) via een filmpje wat zij van de workshops waaraan zij hebben deelgenomen vonden. Ook stelden zij nog een persoonlijk vraag over Vrijheid aan de burgemeester of de wethouder. Aan het einde van de opening gingen de burgemeester en wethouder zelf ook nog aan de slag. Zij maakten onder leiding van de beeldende vakdocent Tamarah van Rossum een linosnede afdruk van een woord dat voor hun Vrijheid vertegenwoordigt. Ook hun werk wordt toegevoegd aan de expositie. Het filmverslag is hier te zien vanaf maandag 26 april.

Elk jaar wordt er vanuit het Cultuurmenu Papendrecht voor de groepen 7 & 8 een actueel project ontwikkeld, in samenwerking met lokale culturele partners. Voor het schooljaar 2020-2021 was gekozen voor het thema ’75 jaar vrijheid’ met de culturele partners Bibliotheek AanZet en St. Dorpsbehoud Papendrecht. Aan de hand van waargebeurde lokale oorlogsverhalen werden de leerlingen door workshops op het gebied van Beeldend, Poëzie en Media aan het denken gezet over wat vrijheid voor hen betekent.