Acht Koninklijke Onderscheidingen in Papendrecht

0
595

PAPENDRECHT – Burgemeester Moerkerke ging afgelopen maandag persoonlijk langs om acht Papendrechters te verrassen die zich op uitzonderlijke wijze hebben ingezet voor de samenleving. Het gaat in Papendrecht om acht benoemingen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De uitreiking verliep anders dan gebruikelijk. Zo werden in verband met Corona de lintjes opgespeld door een familielid en vond de uitreiking in de buitenlucht plaats.

Een overzicht van de verdiensten van de gedecoreerden:

De heer R.W.J. (Radboud) van den Bovenkamp zet zich sinds 1992 belangeloos in voor Scouting van Brederode. In dat jaar ging hij als 17-jarig jeugdlid leidinggeven aan de welpenspeltak en ontwikkelde hij zich tot een vaste waarde en een stabiele factor binnen het leidingteam. Hij was betrokken bij de organisatie van de 18-de Wereldjamboree (ontmoetingsevenement van Scouting) in 1995 in Biddinghuizen. Dit evenement werd door 28.000 scouts bezocht, waaronder scouts uit Papendrecht. In 2009 werd hij secretaris van Scouting van Brederode, daarna was hij van 2013 tot 2020 voorzitter.

De heer Van den Bovenkamp wordt gezien als een rustige en zeer benaderbare bestuurder die binding heeft met de verschillende speltakken en inmiddels is uitgegroeid tot het gezicht van Scouting van Brederode. Hij heeft een luisterend oor voor iedereen en verdeelt de taken duidelijk. Hij houdt overzicht, vertaalt de grote lijnen naar een visie, staat open voor andere meningen en andere mensen en gaat altijd het gesprek aan. Daardoor zijn het ledental en de samenhang gegroeid, is de organisatie geprofessionaliseerd en financieel gezond. Daarnaast is bijgebouw De Burcht gerealiseerd, zijn er goede contacten met buren, gemeente en andere organisaties en is de afstand tussen het bestuur en de andere vrijwilligers verkleind.

‘Wij kennen Radboud al sinds onze jeugd die wij samen veelvuldig bij Scouting van Brederode doorbrachten’, vertellen bekenden over de heer Van den Bovenkamp. ‘Vrijwel elk weekend waren we er te vinden en speelden we er met veel plezier het scoutingspel. Zoals dat gaat bij verenigingen worden enthousiaste jongeren gemotiveerd om zich ook in te zetten voor jongere jeugdleden. Het is niet voor niets dat hij vijftien jaar teamleider zou blijven. Jaren waarin nagenoeg elke week buiten de schoolvakanties een bijeenkomst werd gehouden, twee keer per jaar een weekendkampje werd georganiseerd en het jaarlijkse hoogtepunt: het zomerkamp, een lang weekend tijdens Hemelvaart. Radboud is iemand die nooit opgeeft, altijd het beste voor ogen heeft en ernaar streeft om deze doelen samen met andere leden te bereiken. Hij is niet bang om gevoelige onderwerpen aan te snijden en deze op te lossen. We hopen dat Radboud nog jaren actief blijft bij Scouting Van Brederode.’ De heer Van den Bovenkamp is onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw A.G. (Anja) Cambach-De Jong verricht al zo’n achttien jaar enthousiast en liefdevol vele activiteiten voor Shantykoor de Admiraliteit en de Vrijdagavondclub. Zij heeft lange tijd deel uitgemaakt van het bestuur van het koor, doet de correspondentie, is vraagbak en spreekbuis voor alle koorleden en regelt alle boekingen voor optredens. ‘Dag en nacht is zij voor het koor bezig met het verstrekken van informatie aan verzorgingshuizen, festivals en verenigingen’, karakteriseren vrienden haar. ‘Ondanks haar beperking besteedt zij hier veel tijd aan.

Daarnaast zet zij zich in voor de Vrijdagavondclub, een gezelligheidsvereniging met spelletjes en activiteiten in Dubbeldam voor mensen met een beperking. Met haar enthousiasme, vrijgevigheid en behulpzaamheid zorgt zij ervoor dat deze avonden goed en plezierig verlopen. Samen met haar echtgenoot Johan verricht zij ook veel hand- en spandiensten voor het jaarlijkse festival. Hun kleurrijke, tomeloze inbreng en positieve uitstraling worden zeer gewaardeerd door de club.’ Mevrouw Cambach-De Jong is onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer J. (Johan) Cambach is sinds 2005 dirigent van Shantykoor de Admiraliteit en sinds 2008 voorzitter van de Vrijdagavondclub, een gezelligheidsvereniging met spelletjes en activiteiten in Dubbeldam voor mensen met een beperking. Elke veertien dagen houdt de club een gezellige avond met verschillende activiteiten, zoals sjoelen, handwerken, puzzelen. De club heeft zo’n veertig leden en dertien vrijwilligers, waar onder de heer Cambach en zijn vouw Anja. Zij helpen tijdens deze avonden, maar ook bij het jaarlijks dagje uit, Sinterklaas, de Kerstviering en het jaarlijkse optreden van het Shantykoor bij de club. Het koor heeft een kleine vijftig leden en verzorgt buiten de oefenavonden ruim dertig optredens per jaar bij festivals, in bedrijven en in verzorgingshuizen.

De heer Cambach schrijft veel teksten voor het koor. Daarnaast doet hij elke maandag vrijwilligerswerk voor Gemiva-SVG, hij bezorgt spullen die gemaakt zijn bij Fideel, bij vestigingen in Dordrecht en Zwijndrecht. Ook is hij mantelzorger voor zijn vrouw. De heer Cambach is onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Bekenden zeggen over de heer en mevrouw Cambach: ‘Vooral Johan is en was meestal ‘de vrolijke noot’ in toneelstukken opgevoerd door de toneelgroep waar zij deel van uitmaakten en drijvende kracht door zijn inspirerende persoonlijkheid. Bij Shantykoor De Admiraliteit is hij de ‘zwaaibaas/ dirigent’ die op uiterst luchtige wijze het koor laat stralen en bruisen van plezier. Hij bewerkt er de muziekstukken creatief. We mogen hem gerust de drijvende kracht van het koor noemen. Bij alle activiteiten is Anja op de achtergrond ook enthousiast actief. Zo weten zij mensen erg te vermaken.’

Mevrouw J.M. (Janny) van de Haterd-Spierings is al zo’n dertig jaar actief in de Papendrechtse samenleving. Sinds 1991 verricht zij als vrijwilliger verschillende werkzaamheden bij Zorggroep Rivas. Zij zet zich onder meer in voor de ruim tachtig bewoners van het zorgcentrum door hen te stimuleren en te motiveren om mee te doen met verschillende activiteiten, zoals bingo-, zang- en dansavonden. Zij voorziet de deelnemers ook van een hapje en een drankje en doet een dansje met hen.

Tijdens themamaaltijden, zoals met Kerstmis, Pasen of barbecues, weet ze precies wat er moet gebeuren en wat de bewoners wel en niet lekker vinden. ‘Daardoor is het altijd plezierig en gezellig’, zeggen bekenden over haar bijdragen. ‘Door bewoners hierbij te betrekken, draagt mevrouw Van de Haterd er aan bij dat eenzaamheid zoveel mogelijk wordt voorkomen. Ook voor allerlei extra activiteiten en werkzaamheden is ze altijd beschikbaar. Zij wordt dan ook gezien als iemand die een speciaal oog heeft voor kwetsbare mensen, die zich in hen kan verplaatsen, hen een helpende hand biedt en bijdraagt aan ontmoetingen.’ Mevrouw Van de Haterd-Spierings is onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw E.M (Elly) van Staveren-Koornneef zet zich al ruim 30 jaar vrijwillig in voor de samenleving. Zij is via de Morgensterkerk verbonden met pastorale eenheden waarvoor zij contacten onderhoud met gezinnen en personen die haar zijn toevertrouwd. Ze stimuleert iedereen om deel te nemen aan activiteiten of bijeenkomsten in de kerk. Verjaardagen worden feestelijk gevierd met zelfgebakken koek, koffie en thee waarbij voor iedereen tijd en aandacht wordt gemaakt.

In het verzorgingshuis van RIVAS wordt zij graag gezien. Wekelijks is zij daar om verschillende werkzaamheden te verrichten. Zoals strijk- en naaiwerkzaamheden, een praatje met bewoners of een boodschapje doen. Niets is haar te veel. Uit alles blijkt haar enorme betrokkenheid bij mensen die extra aandacht en zorg nodig hebben. Ook bij de Hartstichting draagt zij haar steentje bij. Als wijkhoofd zorgt zij ervoor dat alle collectebussen klaar staan. Is er een collectant te weinig, dan neemt zij de wijk erbij. Ze houdt ouderen in haar naaste omgeving een beetje in de gaten en stapt erop af als zij vermoedt dat er iets loos is’, zegt familie over haar. ‘Altijd op een bescheiden vrijblijvende wijze. Ze belt regelmatig mensen om een beetje in contact te blijven, sommigen van hen hebben niet veel naasten meer. Ze bestelt bijvoorbeeld een taxi om samen met een buurvrouw die al maanden niet meer zelfstandig boodschappen heeft gedaan een dergelijk uitstapje. Ook doet ze boodschappen voor en biedt ze een luisterend oor aan een hulpbehoevende buurvrouw. Mevrouw Van Staveren-Koorneef is onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw Z. (Zwanie) Erkelens-Aanen heeft zich ingezet voor de Hervormde Gemeente Sliedrecht en voor het secretariaat van de Stichting Diaconaal Maatschappelijk Werk. Tot volle tevredenheid van het bestuur voerde zij haar taken met deskundigheid en gedrevenheid uit. Bij de Historische Vereniging West-Alblasserwaard is zij begonnen als lid en doorgestroomd naar het bestuur en later de functie van voorzitter. In die periode heeft zij familieboeken uitgegeven en de index gemaakt voor de uitgave ‘Sliedrechtse merkwaardigheden uit oude kranten’ en ‘Tienden in Papendrecht’. Inzichtelijk maken van verhalen, teksten en uitspraken is voor haar geen moeite. Denk aan het dagboek van Notaris Evenblij 1675-1744 en lidmatenboeken van de Hervormde Kerk Sliedrecht.

Het was ook geen verrassing dat zij zich tijdens de oprichting van het Historisch Platform Sliedrecht heeft aangemeld als vrijwilliger. Het Platform bestaat uit Genealogische Vereniging De Stamboom, Historische Vereniging Sliedrecht en het Sliedrechts Museum. Daarnaast is zij voor de Stichting Interkerkelijke Hulp Vluchtelingen Papendrecht actief als taalmaatje en penningmeester. Tot slot is zij mantelzorger voor haar moeder, schoonmoeder en oom. ‘De volgende eigenschappen komen boven als je aan haar denkt’, schetsen bekenden. ‘Punctueel, accuraat, wandelende encyclopedie, zakelijk, enthousiast, oog en oor voor medemens, staat altijd klaar, meedenkend, gedreven en energie van een paard.’ Mevrouw Erkelens -Aanen is onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw L.R.I. (Lonneke) Michielse-Appeldoorn is ruim 30 jaar vrijwilliger bij vv Papendrecht. Ze werd in 1981 lid van de vereniging en maakte tot 1993 deel uit van het dames 1 elftal. In die periode begeleidde ze ook de jongste jeugd van de vereniging. Vanaf 1990 was zij onder meer scheidsrechter, jeugdleider en jeugdtrainer, lid van de jeugdcommissie en de activiteitencommissie. Zij nam samen met een vriendin het initiatief om een meisjesacademie op te zetten en waren zelf leidsters en trainsters van de meisjes opgesteld. In die periode hadden zij onder meer Lisa van der Most in hun elftal, de huidige speelster van het Nederlandse damesteam.

Mede dankzij de inzet van mevrouw Michielse heeft het meisjesvoetbal een enorme sprong kunnen maken. Daarnaast zorgt zij in de werkgroep van de Jubileumcommissie met creativiteit, oplossingsgerichtheid en daadkracht voor invulling van het jubileumprogramma. ‘We hebben Lonneke leren kennen als een stuwende kracht’, aldus bekenden van haar. ‘Haar tomeloze inzet en niet aflatende energie hebben ertoe geleid dat het aantal meisjesteams is verdubbeld en dat er niet alleen met veel plezier wordt getraind, maar dat er ook al van andere activiteiten worden ingezet om de jeugd binnen vv Papendrecht een fijne plek te geven. Zij is een mens uit duizenden. Ieder mens verdient een Lonneke.’ Naast vv Papendrecht zet zij zich meer dan 10 jaar in voor het Sportgala Papendrecht, onder meer door met een beperkt budget spectaculaire acts, optredens en grote namen naar het gala te halen. Ook heeft zij zich ingezet voor het Alzheimer Café. Mevrouw Michielse-Appeldoorn is onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer G. (Geert) Stevens zet zich in voor Wijkplatform Oostpolder-De Kooy en sinds 1988 voor filmclub Fade-In ’80. Voor het wijkplatform maakt hij onder meer films van Halloween, de Boomplantdag en kinderspeelmiddagen. Bij de filmclub heeft hij verschillende functies bekleed. Naast zijn bestuursfunctie verricht hij allerlei ondersteunende werkzaamheden binnen de vereniging. Zo helpt hij bij filmen en monteren, zorgt hij voor de website van de club en is hij een ‘helpdesk’ voor mensen met computerproblemen.

‘Bij wijze van spreken kan iedereen die moeite heeft in de digitale wereld of technische problemen heeft bij hem terecht’, illustreren bekenden de inzet van de heer Stevens. ‘Niet alleen mensen van de filmclub, maar ook vele anderen maken daar graag gebruik van. Daarnaast is hij altijd bereid om te filmen bij onder meer concerten, het sportgala, maar ook bij schoolmusicals en bouwprojecten. Samengevat is de heer Stevens de stille kracht van de filmclub die altijd klaar staat voor anderen en dit doet met veel plezier, overgave en enthousiasme. Eigenschappen die door de leden van de filmclub bijzonder worden gewaardeerd. De heer Stevens is onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau.