Belastingdienst waarschuwt Zuid-Hollanders

0
538

REGIO – Steeds vaker opereren internetcriminelen uit naam van de Belastingdienst. Ook in Zuid-Holland proberen zij via valse e-mails, sms’jes en WhatsAppberichten geld van slachtoffers afhandig te maken.Deze vorm van internetfraude wordt ook wel ‘phishing’ genoemd. Om een vuist te maken tegen deze internetcriminelen werkt de Belastingdienst samen met bijvoorbeeld politie, banken en zelfs burgers. In dit artikel leest men hoe men voorkomt dat men in deze valse berichten trapt.

Internetcriminelen gaan steeds geraffineerder te werk, erkent ook de Belastingdienst. Gelukkig kan men phishingmails, -sms’jes en WhatsAppberichten met onderstaande tips herkennen.
– Check het e-mailadres. Vaak is dat de eerste manier waaraan men herkent of de afzender echt is.
– Klik niet direct op links, maar check eerst of de informatie klopt. Dit geldt ook voor het downloaden en openen van bijlagen. Het bestand kan malware bevatten.
– Geef geen informatie weg. De Belastingdienst vraagt nooit naar persoonlijke gegevens. Zij voegen ook geen inloglinks toe.
– Bel met de BelastingTelefoon als men twijfelt via 0800 0543. Of check de Berichteninbox op MijnBelastingdienst.
– Controleer op de website van de Belastingdienst of het bankrekeningnummer van de Belastingdienst is.
– Check het taalgebruik. Komt het overeen met eerdere berichtgeving die men van de Belastingdienst heeft ontvangen?

Ontvangt men een phishingbericht uit naam van de Belastingdienst? Laat het de Belastingdienst weten en stuur het bericht, bijvoorbeeld met een screenshot, door naar valse-email@belastingdienst.nl.
– Check op belastingdienst.nl/security hoe men onveilige situaties kan melden met betrekking tot internetcriminaliteit uit naam van de Belastingdienst.