Proef ‘omgekeerd’ inzamelen afval positief

0
480

PAPENDRECHT – Het ‘omgekeerd’ inzamelen van afval, dat afgelopen jaar is beproefd in de wijk Oostpolder, heeft positieve resultaten opgeleverd. Per persoon werd een kwart minder restafval en acht maal meer plastic afval ingezameld. Dit blijkt uit cijfers van de gemeente.

De gemiddelde hoeveelheid restafval per Papendrechter in 2019 was 209 kilo. Tijdens de proef in Oostpolder verminderde dit tot 155 kilo. Dat is gunstig, want het verwerken van restafval is duur en recyclen is moeilijk. In de toekomst hoopt de overheid de gemiddelde hoeveelheid restafval te beperken tot 30 kilo per persoon.

Bij de proef nam de hoeveelheid gft-afval toe tot 92 kilo per persoon. In 2019 was het Papendrechtse gemiddelde 84 kilo. De groei van afval van plastic, blik en drinkpakken was nog hoger. In 2019 bedroeg dat 3 kilo per persoon en tijdens de proef in Oostpolder werd dat 24 kilo. De hoeveelheid papierafval bleef gelijk, namelijk 36 kilo per inwoner.

Ook andere gemeenten waar het ‘omgekeerd’ inzamelen gehanteerd wordt, tonen een dergelijke ontwikkeling. In juli zal de gemeenteraad praten over de vraag of het nieuwe inzamelingssysteem ook in de andere wijken wordt ingevoerd.

Bron: AD De Dordtenaar