Bronzen Legpenning Carnegie Heldenfonds

0
516

PAPENDRECHT – Afgelopen maandag 17 mei 2021 heeft burgemeester Moerkerke de Bronzen Legpenning Carnegie Heldenfonds uitgereikt aan mevrouw C. Jonker–de Boer. Voor het eerst is deze onderscheiding in Papendrecht uitgereikt.

Reden uitreiking Bronzen legpenning
In 2019 heeft mevrouw Jonker–de Boer (destijds 79 jaar) een jongen kunnen redden. Hij was terechtgekomen in de begroeide sloot aan de Randweg. Samen met een buurman heeft zij een soort ketting gevormd en de jongen kunnen vastpakken om hem naar de kant van de sloot te kunnen brengen.

Mevrouw Jonker–de Boer kan zelf niet zwemmen. Toch heeft zij haar angst en eigen belang opzij gezet door aanvankelijk alleen het water in te gaan om de jongen te redden. Bij haar tweede poging heeft zij samen met haar buurman –zonder assistentie van anderen en hulpdiensten- hem veilig naar de kant kunnen krijgen.

De Stichting Carnegie Heldenfonds onderkent deze onderscheiding als men met gevaar voor eigen leven, het leven van een ander heeft gered of ernstige pogingen heeft ondernomen om dat te doen. Ook kan de onderscheiding worden toegekend als men met gevaar voor eigen lijf en goed, zonder gevaar voor eigen leven, voor een ander in de bres is gesprongen. De stichting waardeert deze burgermoed als een bijzondere uiting van goed burgerschap.

Bron en foto: gemeente Papendrecht