Inwoners Zuid-Holland willen groene tuin

0
1081

REGIO – Hoewel het voorjaar kouder en natter is dan men gewend is, wordt er tussen de buien door volop in de tuin gewerkt. En in Zuid-Holland wordt dat graag gedaan in een groene tuin. Ruim zeven op de tien inwoners van Zuid-Holland hebben graag zoveel mogelijk groen in de tuin, blijkt uit onderzoek van Hornbach.

Toch bestaat de gemiddelde tuin in deze provincie voor de helft uit tegels. De ambitie om tuinen te verduurzamen is er wel, maar het is nog niet altijd duidelijk wat daarvoor nodig is. De projectbouwmarkt geeft daar tips voor.

Het Duurzaamheidsonderzoek Tuin wijst uit dat Zuid-Holland groen massaal verkiest boven tegels in de tuin. Maar wat men belangrijk vindt aan de tuin, is in de eerste plaats dat men buiten kan zitten. Ruim de helft van de inwoners van Zuid-Holland noemt dit de belangrijkste functie. Zeker in deze tijd is het prettig om een eigen terras te hebben – 36% zit door corona vaker in de tuin – alleen een terras betekent in veel gevallen ook dat er tegels liggen.

Tuinen in Zuid-Holland bestaan gemiddeld voor 50% uit tegels. Een betegelde tuin is niet duurzaam, hiervoor moet je tuin voor het merendeel uit groen bestaan. Zeven op de tien inwoners van Zuid-Holland zeggen wel een duurzame tuin te hebben, maar in de praktijk is dat niet zo. De sleutel tot een duurzame tuin is beplanting, ook op schaduwrijke plekken of een sedumdak (groen dak). Beplanting zorgt ervoor dat regenwater gemakkelijk in de bodem kan trekken. Zo kan wateroverlast worden beperkt, geen overbodige luxe in een nat voorjaar als deze. Een andere duurzame stap is regenwater opvangen in een regenton om er de tuin mee te sproeien als drogere tijden aanbreken. Meer duurzame tuintips zijn hier te vinden.

Verduurzamen door biodiversiteit
Vier op de tien inwoners van Zuid-Holland willen hun tuin meer verduurzamen. Opvallend is dat verduurzaming door biodiversiteit populair is. Van de Zuid-Hollanders die hun tuin willen verduurzamen, wil 52% dat doen door de tuin aantrekkelijker maken voor insecten en zo de biodiversiteit te vergroten.

Meer informatie over het Duurzaamheidsonderzoek Tuin van Hornbach is hier terug te vinden.