Extra aflossen op hypotheek

0
649

PAPENDRECHT – Bijna twee op de vijf Nederlandse huizenbezitters hebben tijdens de looptijd van hun hypotheek een extra aflossing gedaan. Meer dan een kwart (27 procent) van deze groep heeft op jaarbasis zelfs meer dan 20.000 euro extra afgelost.

Door corona en de dalende consumptie die hiervan het gevolg is, wordt er meer dan ooit gespaard.

Opvallend is dat twee op de drie woningbezitters aangeven dat de coronacrisis geen rol heeft gespeeld bij hun afweging om extra af te lossen. Bijna één derde (31 procent) doet dit om de maandelijkse lasten te verlagen en 25 procent wil door extra af te lossen de restschuld op de woning verlagen. Daarnaast zegt ruim één op de vijf huizenbezitters (22 procent) dat zij hun spaargeld inzetten voor het doen van extra aflossingen, omdat zij hierover vrijwel geen rente ontvangen, blijkt uit onderzoek van De Hypotheker onder 2.000 Nederlandse woningbezitters.

In het afgelopen jaar is meer dan ooit gespaard. Zo kwam er in 2020 volgens de Nederlandsche Bank bijna 42 miljard euro bij op spaar- en betaalrekeningen van Nederlandse huishoudens. In 2019 was dit 21 miljard en in 2018 minder dan 10 miljard. Dit komt voor een deel door de coronacrisis, maar tegelijkertijd staat de spaarrente nu zo laag dat veel Nederlanders op zoek zijn naar manieren om hun spaargeld te laten renderen.

Extra aflossen op de hypotheek kan dan gunstig zijn. Zo kan men door extra af te lossen de maandlasten aanzienlijk verlagen, doordat men minder rente over de hypotheekschuld hoeft te betalen. Voor huizenbezitters die meer dan 50.000 euro aan vermogen hebben, geldt daarnaast dat zij geen vermogensbelasting hoeven af te dragen als zij onder deze drempel uitkomen. Als men extra aflost, kan men in een lager risicoprofiel komen en betaalt men minder risico-opslag aan de geldverstrekker (alleen bij niet-NHG hypotheken), wat op zijn beurt een neerwaarts effect heeft op de rente die men betaalt. Ten slotte kan men door extra af te lossen de restschuld op de woning verkleinen als deze in waarde daalt.

Arjen Dekker, franchisenemer van De Hypotheker in Papendrecht: “Belangrijk is alléén af te lossen als men (spaar)geld over hebt en dit niet binnen afzienbare tijd wil inzetten voor een ander doel. Want als men eenmaal heeft afgelost, zit het geld ‘vast in stenen’. Ook is het belangrijk een goede afweging te maken wat een extra aflossing doet met het belastbare inkomen, aangezien dit effect zal hebben op de hypotheekrenteaftrek en inkomstenbelasting.”