Statiegeld op plastic flesjes

0
705

REGIO – Vanaf 1 juli zit er € 0,15 statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water. Deze flesjes zijn te herkennen aan het nieuwe statiegeldlogo.

Consumenten kunnen kleine statiegeldflesjes inleveren bij (grotere) supermarkten, tankstations langs de snelweg en een aantal andere plekken zoals sportverenigingen.

Dit geldt ook voor Zuid-Holland. Statiegeld Nederland zorgt samen met producenten en innamepunten voor een goede invoering van het nieuwe statiegeldsysteem.

Van de kleine plastic flesjes kunnen weer andere verpakkingen en producten gemaakt worden. Statiegeld op kleine plastic flesjes stimuleert mensen om de flesjes weer in te leveren. Bij aankoop van een klein plastic flesje met het logo betalen consumenten bij de kassa € 0,15 statiegeld. Dit bedrag krijgen zij terug als ze de flesjes inleveren. Voor oude plastic flesjes zonder statiegeldlogo geldt dit niet, deze flesjes kunnen dan ook niet worden ingeleverd voor statiegeld.

In april 2020 besloot staatssecretaris Stientje van Veldhoven (IenW) het bestaande statiegeldsysteem uit te breiden met kleine plastic flesjes frisdrank en water om zo de hoeveelheid zwerfafval te verminderen.

Voor meer informatie over statiegeld op kleine plastic flesjes ga je naar www.statiegeldnederland.nl.