IVN Slootjesdagen

0
1112

REGIO – IVN Natuureducatie verbindt mens en natuur. Hoe goed is de waterkwaliteit van de slootjes in Zuid-Holland? Op tenminste vier verschillende locaties in de provincie gaan kinderen komend weekend tijdens de IVN Slootjesdagen aan de slag om dit vast te stellen.IVN-Natuurgidsen staan van 11 t/m 13 juni klaar met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten om met kinderen van 4 t/m 12 jaar en hun (groot)ouders waterdiertjes te vangen en waterproefjes te doen. Kinderen leren van alles over het leven in de sloot en doen tegelijkertijd mee met een belangrijk ‘citizen science’ project. Aan de hand van alle data kunnen wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) namelijk de waterkwaliteit beoordelen. Zuid-Holland scoorde bij de vorige metingen in 2019 een 6,7.

Waterbewustzijn vergroten
IVN Natuureducatie wil met de Slootjesdagen het waterbewustzijn vergroten. ‘De aanwezige waterdiertjes en plantjes geven aan hoe gezond een sloot is,’ licht Sophia van Dam van IVN toe. ‘Helder water met ondergedoken waterplanten en veel verschillende waterdiertjes zorgt voor een goede biodiversiteit. Mooie insecten, zoals libellen, zijn afhankelijk van water omdat hun larven daarin leven. Maar helaas laat de kwaliteit van veel van de 330.000 kilometer sloot, die Nederland telt, vaak te wensen over.’

Basisscholen
Dit jaar kunnen ook basisscholen meedoen aan de Slootjesdagen. Op verschillende scholen worden gastlessen verzorgd door IVN-Natuurgidsen. Door duizend basisscholen is er al een speciaal lespakket gedownload voor de leerlingen van groep 6 t/m 8. Meesters en juffen kunnen dan samen met hun leerlingen op pad om de slootjes in de buurt te ontdekken en te onderzoeken. Daarnaast worden op verschillende scholen onderzoekslessen verzorgd door IVN-Natuurgidsen, in samenwerking met Natuur en Milieu.

Klik hier voor activiteiten in de buurt. Interesse om een kijkje te nemen? Neem dan contact op met de organisator van de desbetreffende activiteit.