Papendrecht bestrijdt eikenprocessierups

0
471

PAPENDRECHT – Nu het weer warmer is kan de eikenprocessierups weer voor overlast zorgen. De brandharen van deze rups veroorzaken over het algemeen jeuk. De gemeente probeert de overlast zo beperkt mogelijk te houden. Sinds 2020 wordt de eikenprocessierups bestreden op een natuurvriendelijke manier.

Als de natuur in balans is leveren eikenprocessierupsen veel minder snel problemen op. De gemeente Papendrecht werkt hieraan door ecologisch groenbeheer en door in diverse projecten aandacht te hebben voor de juiste balans. Ook zijn vorig jaar door inwoners 100 mezenkasten en 20 vleermuiskasten opgehangen! De eerste resultaten van deze natuurlijke bestrijding zijn vanaf dit jaar verwachten.

Ondanks de preventieve maatregelen kan het zijn dat u in Papendrecht bij eikenbomen de rupsen of nesten aantreft. Heeft u rupsen of nesten gezien? Meld dit dan zo snel mogelijk. U kunt dit doen via de app ‘Mijn Gemeente’, het meldpunt of door het algemene nummer van de gemeente te bellen (14078). Waar noodzakelijk worden de nesten van de eikenprocessierups verwijderd door experts. Daarbij wordt prioriteit gegeven aan de bestrijding op plaatsen waar het risico op overlast het grootst is, zoals op drukbezochte plaatsen en in de directe woonomgeving. Als er even onvoldoende capaciteit is, worden waarschuwingsborden geplaatst of wordt tijdelijk een stuk groen afgesloten. De gemeente hoopt natuurlijk dat dat dit jaar – net als vorig jaar – niet nodig is.

Natuur doen we samen in Papendrecht, dus iedereen kan helpen met de bestrijding van de eikenprocessierups. Bijvoorbeeld door mussen-, mezen- of vleermuiskasten op te hangen. Of door meer bloeiende planten in tuinen of op balkons te plaatsen, waardoor er meer sluipwespen en andere natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups komen.

Bekijk de kaart met eikenbomen in Papendrecht waar de processierups zich zou kunnen huisvesten.

Foto: Hans Hulswit