Beeldende kunstprijs ‘De Scheffer’

0
496

DORDRECHT – Voor de tweejaarlijkse competitie voor jonge kunstenaars – ‘De Scheffer’ – zijn de Vereniging Dordrechts Museum en het Dordrechts Museum op zoek naar jonge, talentvolle kunstenaars die zich in hun werk bezighouden met schilderkunst in de breedste zin van het woord.

De prijs bestaat uit de aankoop van een werk en een tentoonstelling in het Dordrechts Museum.

De prijs wordt mogelijk gemaakt door het Schefferfonds dat dankzij legaten van de schilder Ary Scheffer (Dordrecht 1795 – Argenteuil 1858) en zijn familie kon worden opgericht. Het was Ary Scheffers wens om via deze prijs jonge kunstenaars en vernieuwing in de schilderkunst te stimuleren. De Vereniging Dordrechts Museum (VDM) voert deze wens uit, samen met het Dordrechts Museum. De prijs werd eerder toegekend aan Susanna Inglada (2019), Raquel van Haver (2017) en Joost Krijnen (2015).

De inzendingen worden beoordeeld door een deskundige jury. Deze selecteert uit de inzendingen drie kunstenaars die voor de prijs in aanmerking komen. Met de drie genomineerden wordt een tentoonstelling georganiseerd in het Dordrechts Museum. De winnaar wordt tijdens de opening van deze tentoonstelling (mei 2022) bekendgemaakt.

Aan de kandidaten worden enkele voorwaarden gesteld zoals professioneel werkzaam in de beeldende kunst. In het werk moet schilderkunst een belangrijke rol spelen. Ook mag de kunstenaar bij de start van de inschrijving (10 juni 2021) niet ouder zijn dan 35 jaar. Kunstenaars die voor de prijs in aanmerking willen komen kunnen zich t/m 20 september 2021 aanmelden. De precieze voorwaarden en de aanmeldingsprocedure zijn te vinden op de website van de Vereniging Dordrechts Museum.

De tentoonstelling ‘De Scheffer 2022’ is gepland van 22 mei t/m 16 oktober 2022

Foto: Milan Rinck. Op de foto Susanna Inglada, winnaar van ‘De Scheffer’ 2019