Ook dit jaar geen Dordtse Kerstmarkt

0
573

DORDRECHT – Vanwege de coronapandemie kon in 2020 de Kerstmarkt Dordrecht geen doorgang vinden. De gemeente Dordrecht en Dordrecht Marketing & Partners, dat het evenement organiseert, hebben besloten dat de Kerstmarkt ook dit jaar niet kan plaatsvinden. Hoewel de coronamaatregelen rondom evenementen langzaam worden afgebouwd, is het te onzeker hoe de situatie er in december uitziet.

De Kerstmarkt Dordrecht trekt jaarlijks tussen de 350.000 en 400.000 bezoekers, uit binnen- en buitenland. Bij dergelijke bezoekersaantallen is het onmogelijk om, bijvoorbeeld, aan de 1,5 meter-eis te voldoen, mocht die nog gelden. Omdat het evenement zich afspeelt in de openbare ruimte, zonder afscheidingen of hekken, zijn er ook geen mogelijkheden om te werken met reserveringen, sneltesten of vaccinatiebewijzen.

Aanpassingen om dat mogelijk te maken vergen een aanpassing van het concept op een wijze die geen recht doet aan het evenement en het concept, maar vooral niet op een wijze die voldoet aan de verwachtingen van inwoners, bezoekers en deelnemers.

Vorig jaar is de Kerstmarkt Dordrecht vervangen door de Dordtse Decemberdagen, die Dordrecht Marketing & Partners in nauwe samenwerking met de POBD, de vereniging van ondernemers in de binnenstad, organiseerde. Het bestuur van POBD werkt ook dit jaar van harte mee aan de organisatie daarvan.

Door coronamaatregelen moesten uit de eerste editie van de Dordtse Decemberdagen veel onderdelen geschrapt worden. De lichtwandeling Dwaalspoor en de lichtprojectie op het Stadhuis, die lange tijd wel door konden gaan, waren echter zeer succesvol. Andere beoogde elementen voor dit jaar zijn o.a. extra aankleding, uitbreiding van de reguliere winterverlichting, meer (grote) kerstbomen, straatmuziek en straattheater, programmering voor kinderen, clusters van houten huisjes met kerst-/decemberartikelen, diverse locaties met een inpakservice, een grote adventkalender.