Overeenkomst Fokker niet openbaar

0
540

PAPENDRECHT – Het college van Burgmeester & Wethouders gaat niet in op het verzoek van GroenLinks om de deal die 10 jaar geleden is gesloten met Fokker openbaar te maken. Bij de deal kocht de gemeente de grond waarop de gebouwen van Fokker staan en vervolgens huurde Fokker deze grond weer van de gemeente. Op deze grond is onder meer het nieuwe Fokker hoofdkantoor (de ‘Cellotape’) gebouwd.

GroenLinks vindt dat de Papendrechtse inwoners de financiële details van de overeenkomst moeten kennen, nu de gemeente in de komende jaren flink moet bezuinigen. Volgens de partij is er een verband tussen de leningen die de gemeente destijds moest afsluiten en deze bezuinigingen.

Het college schrijft dat Fokker tegen openbaarmaking is. Er zouden vertrouwelijke gegevens in de stukken staan. Ook zou volgens het college de overeenkomst niet de informatie bevatten over de leningen waarover GroenLinks spreekt. Deze informatie zou te vinden zijn in de jaarrekening van de gemeente.

De gemeenteraad kan eventueel beslissen tot openbaarmaking. Het debat hierover vindt volgende week plaats. Fokker zou zo’n besluit bij de rechter kunnen aanvechten.

Andere politieke partijen stellen overigens dat de overeenkomst met Fokker juist geld oplevert, waardoor er minder hoeft te worden bezuinigd.

Bron: AD De Dordtenaar
Foto: Hans Hulswit