Doe je voordeur op slot

0
765

REGIO – De overheid waarschuwt al enkele jaren in tv-commercials en in advertenties, met de bekende slogan: “Doe je deur op slot, ramen dicht en een lampje aan”. Echter, als men maar even weg is, waarom zou men dan de moeite nemen om de voordeur op slot te draaien?

De Nederlander weet niet waarom het zo makkelijk is voor een inbreker, als alleen de voordeur dichtgetrokken is. De stichting Nationale Inbraakpreventie deed daar onderzoek naar in het kader van de European Focus Day op 16 juni. Dat is een initiatief van de EUCPN, het Europese netwerk voor criminaliteitspreventie, waarbij in Nederland onder andere gemeenten, het ministerie van Justitie en Veiligheid, politie en Het CCV aan meewerken. Klik hier voor meer informatie.

Vergeet 1 op de 7 volwassenen weleens de voordeur af te sluiten, als men kinderen jonger dan 15 jaar in huis heeft, doet 40 procent van die kinderen vrijwel nooit de voordeur op slot met een sleutel, als zij als laatste hun huis verlaten. Pubers nemen meer verantwoordelijkheid, maar ook in deze groep doet 1 op de 5 vrijwel nooit de voordeur achter zich op slot.

Als een voordeur niet op slot is gedraaid, weet een inbreker daar wel raad mee. Hij wrikt een stukje plastic tussen de deurpost en de deur, nét boven het slot. Hij gaat dan met zijn knie duwen tegen de deur om daarmee telkens wat ruimte te maken. Langzaam schuift hij dat stukje plastic dan naar beneden en duwt daarmee de schuine dagschoot weer terug het slot in. Na een minuut is hij binnen en kan snel zijn slag slaan.

Over de stichting Nationale Inbraak Preventie
De stichting Nationale Inbraak Preventie is een publiek-private samenwerking met als doel woningbezitters meer bewust te maken van goede inbraakpreventie, om daardoor bij te dragen aan het substantieel verlagen van het aantal inbra­ken en inbraakpogingen. Werd in 2012 bijna 92.000 keer ingebroken of een poging daartoe gedaan, in 2020 was dit gedaald tot onder de 30.000. De stichting organiseert tweemaal per jaar de Nationale Inbraakpreventie Weken, in mei/juni en november/ december. Partners in de stichting zijn de bedrijven Nemef, Ring en Yale. Daarnaast werkt de stichting samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid en met het Verbond van Verzekeraars. Kijk voor meer informatie over o.a. inbraakmethoden en inbraakpreventie op www.inbraakmislukt.nl.