De Natuurwerkdag

0
1173

REGIO – In november is het mogelijk om mee te helpen en iets terug te doen voor de natuur bij mensen in de buurt tijdens de jaarlijkse Natuurwerkdag.

Op vrijdag 5 en zaterdag 6 november kan men in het hele land meedoen aan mooie natuurklussen, zoals wilgen knotten, bollen planten, insectenhotels bouwen, bomen planten en andere activiteiten.

Dit jaar staat alles in het teken van biodiversiteit. De klussen zijn er dan ook op gericht om natuur te onderhouden en te herstellen, wat bijdraagt aan de leefomgeving van veel (bedreigde) planten en dieren. Ook vindt de organisatie van de Natuurwerkdag het belangrijk om mensen te bereiken die graag een keer kennis maken met natuur, en deze stap nog niet hebben kunnen óf durven maken. De organisatie roept dan ook op om iemand uit de nabije omgeving mee te nemen naar de Natuurwerkdag. Denk aan de buurvrouw, neefje, tante of iemand van de sportclub. Iedereen is welkom! Op deze manier doet men iets goeds voor de natuur en ontmoet men op de Natuurwerkdag ook nieuwe mensen. Opgeven via: www.natuurwerkdag.nl.

Leerlingen van basisscholen helpen dit jaar ook mee in de natuur
Op vrijdag 5 november is er extra aandacht voor de natuurwerkers van de toekomst. Speciaal voor leerlingen van basisscholen worden er deze dag klussen georganiseerd op de Natuurwerkdag om kinderen te laten ervaren hoe het is om buiten bezig te zijn in de natuur.

Basisscholen in het hele land doen mee en hebben er zin in. De leerlingen gaan aan de slag met het thema biodiversiteit, door aan klussen mee te doen waarbij ze zich inzetten voor de leefomgeving van planten en dieren. Ook is er een speciaal lespakket ontwikkeld met informatiebladen en leuke opdrachten. Op deze manier willen de provinciale Landschapsbeheerorganisaties de jonge generatie inspireren zorg te dragen voor de natuur. Uit onderzoek van Agnes van den Berg blijkt dat een natuurervaring op jonge leeftijd bijdraagt aan een positieve houding tot de natuur. Ook nodigt natuur kinderen uit tot bewegen en stimuleert creatief speelgedrag.

Doe mee op 5 en 6 november
Kijk op: op www.natuurwerkdag.nl voor meer informatie over klussen in de buurt én men kan zich aanmelden. In 2021 organiseren de provinciale Landschapsbeheerorganisaties de Natuurwerkdag voor de 21e keer op ruim 500 locaties door heel Nederland. Zelf een klus aanmelden is ook mogelijk. Uiteraard worden de ontwikkelingen rondom het coronavirus in de gaten en wordt de Natuurwerkdag coronaproof georganiseerd.