RTV Papendrecht bestaat 10 jaar

0
5497

PAPENDRECHT – RTV Papendrecht viert vandaag (18 juni) zijn 10e verjaardag. Dat gebeurt in stilte, maar is toch wel een mijlpaal.

De geplande activiteiten, zoals een BBQ voor de medewerkers en een Open Huis, kunnen door de coronaperikelen niet doorgaan. RTVP hoopt de schade op een later moment in te kunnen halen.

RTV Papendrecht ontstond toen Chris Wijmans als lid van het bestuur van Salsa Radio besloot om die omroep failliet te laten verklaren: er viel niets meer te beginnen met de restanten van deze club.

Wijmans wist een aantal enthousiaste mensen om zich heen te verzamelen en begon aan het opbouwen van een nieuwe omroep. Er moest natuurlijk nog heel wat gebeuren voordat de eerste radio-uitzending de lucht in kon.

Zo moest het onderkomen van RTVP, een deel van de oude basisschool aan de Schoorweg, grondig worden verbouwd. Ook moest er flink worden geïnvesteerd in apparatuur.

De eerste proefuitzending op 105.0MHz. ging op 29 oktober 2010 de lucht in. Op 18 juni 2011 startten om 12 uur de officiële uitzendingen. Burgemeester Cees de Bruin verrichtte de openingshandeling en wethouder Joke Reuwer werd als eerste geïnterviewd.

In de afgelopen 10 jaar is er heel wat gebeurd rondom RTV Papendrecht. Zo stond de omroep in 2015 aan de rand van een faillissement. Er waren een bestuurswisseling en veel overleg voor nodig om die dreiging af te wenden.

RTV Papendrecht wil met beide benen in de Papendrechtse samenleving staan en doet dat ook met groot enthousiasme. Veel verenigingen en andere organisaties weten RTV te vinden en vragen om medewerking en publiciteit voor hun activiteiten. Ze vinden bij de omroep altijd een gewillig oor.

Naast de radio is ook de TV een belangrijk onderdeel van de Papendrechtse omroep geworden. De medewerkers hebben zich in de loop der jaren steeds verder ontwikkeld op dit veelzijdige terrein. Reportages, interviews en langere documentaires zijn met regelmaat te zien op de verschillende digitale kanalen.

Belangrijk om te onthouden is het feit dat RTV Papendrecht geheel wordt gerund door vrijwilligers. Dat kan ook niet anders met een jaarlijks budget van ongeveer €20.000. Niemand verdient een cent aan de omroep: veel medewerkers doneren juist op regelmatige basis een bedrag als bijdrage in de kosten.

RTV Papendrecht is nu 10 jaar oud en hoopt nog vele jaren te kunnen functioneren als de omroep voor Papendrecht. Er zijn de nodige uitdagingen. Zo zal de omroep over enige tijd moeten verhuizen naar een nu nog onbekende bestemming. Ook zal moeten worden geïnvesteerd in de DAB techniek: ook lokale omroepen zullen op termijn de FM gaan verlaten en digitaal gaan uitzenden. Gelukkig kan RTVP dit wel samen met naburige omroepen doen.

Het bestuur heeft echter vertrouwen in de toekomst en zal er samen met de medewerkers voor zorgen dat RTV Papendrecht met beide benen in de Papendrechtse samenleving blijft staan.

Wie meer wil lezen over de geschiedenis van RTV Papendrecht klikt hier.