Verkoeling in eigen tuin

0
482

PAPENDRECHT – Het aantal tropische dagen is in Nederland sterk toegenomen vanwege de klimaatverandering.

De temperatuur is hoger in bebouwd gebied en de warmte blijft langer hangen tussen de huizen. Stenen absorberen de warmte. Airconditioning en verkeer, activiteiten waarbij warmte vrijkomt, maken het vaak nog een graadje erger.

Voor mensen uit kwetsbare groepen met longaandoeningen of ouderen en kinderen kan extreme hitte een gevaar vormen. Ziekenhuisopnames en sterfte nemen tijdens hittegolven toe.

De gemeente zorgt op steeds meer plekken voor verkoelende maatregelen zoals groen en bomen of bewegend water in de stad. Men kan in de eigen tuin ook zorgen voor verkoeling. I.p.v. een tuin met stenen kan men kiezen voor een groene tuin met veel schaduw. Een groene tuin is doorgaans 5°C koeler dan een versteende tuin.

Zes tips voor verkoeling in de eigen tuin:
1. Haal overbodige stenen uit de tuin en plant bodembedekkers en heesters in de tuin. Borders met vaste planten en een gazon nemen de warmte veel minder op en laten deze ook makkelijker los. En wanneer een flinke onweersbui losbarst, dan kan het regenwater ook nog eens beter de bodem in. Dat scheelt weer wateroverlast.
2. Voor iedere tuin is wel een geschikte, kleinere boom te vinden. In de zomer is het prettig vertoeven in de koele schaduw van een boom, ook voor veel soorten vogels.
3. Neem een groene gevel en/of een groen dak. Het houdt de warmte buiten, koelt de lucht en neemt overtallig regenwater op.
4. Maak van je schutting een groene erfafscheiding. Weer een stukje verkoeling en het zorgt voor veel leven in de tuin: met schuilplaatsen en voedsel voor allerlei vogels, insecten en kleine zoogdieren.
5. Leg een watertuin aan. Het zorgt dat het regenwater ergens heen kan en bewegend water verkoelt. In ondiep water kunnen vogels drinken en baden. Daar knappen ze weer van op.
6. Gebruik bij voorkeur geen airco want deze zorgt voor nog meer hitte in de straat.

Met behulp van deze tips kan men in de eigen tuin genieten van een koele plek in de zomer. Ook trekt een groene tuin vogels, insecten en andere dieren aan.

Bron: gemeente Papendrecht