Respect gevraagd voor Lancaster monument

0
881

PAPENDRECHT – Op 21 juli 2004 werd op het Lancasterplein in de Oostpolder te Papendrecht een monument onthuld. Niet zomaar een monument.

Met dit Lancaster monument werd blijvend de plek gemarkeerd waar op 21 juli 1944 de Lancaster bommenwerper ‘Popeye’ neerstortte, waarbij de gehele bemanning om het leven kwam.
In aanwezigheid van nabestaanden en een groot aantal genodigden en belangstellenden werd het monument onthuld, wat met name voor de nabestaanden een heel emotioneel moment was.

Op 4 mei 2015 werd door Linda Kennedy, de dochter van Edward John Line (navigator van de ‘Popeye’), een informatiebord onthuld, waarop de geschiedenis van deze crash staat beschreven.
Dit was voor dochter Linda (zij werd geboren op 14 februari 1945 en heeft haar vader dus nooit gekend) een heel bijzonder moment.

Op het monument staat de tekst: Wij zullen hen steeds blijven herdenken.
Het bestuur en de werkgroep Lancaster Popeye van Stichting Dorpsbehoud Papendrecht geven invulling aan die in 1945 gedane belofte door jaarlijks o.a. op 21 juli de vlaggen halfstok te hijsen, bloemen te leggen bij het monument en op de graven van de bemanning op de Algemene Begraafplaats. Op 4 mei worden ook bloemen gelegd op deze oorlogsgraven en sinds een paar jaar worden op kerstavond lichtjes gezet bij de graven van de omgekomen Lancaster bemanning.
Regelmatig komen nabestaanden naar Papendrecht o.a. om het monument te bezoeken.

Gebleken is dat het monument de laatste jaren regelmatig als ‘klimrek’ wordt gebruikt door kinderen.
Dat is natuurlijk niet de bedoeling van een monument, maar zeker niet van een oorlogsmonument.
Nog verbazingwekkender is dat dit soms gebeurt in aanwezigheid van ouders, die vervolgens ook niet gevoelig zijn voor opmerkingen over het gedrag van hun kinderen.

Dit monument is een eerbetoon aan 7 (jonge) bemanningsleden, die onze vrijheid met hun leven hebben betaald. Nabestaanden hebben hun hele leven hun geliefde zoon, broer, echtgenoot, vader of vriend moeten missen. Er wordt daarom gevraagd om het monument met rust te laten.

Er wordt een ernstig beroep gedaan op ouders, leerkrachten en kinderen om respect te tonen voor dit monument. Ga eens kijken bij het monument, lees wat er op het informatiebord staat.
Op 21 juli, de herdenkingsdag van de crash, worden als ieder jaar bloemen gelegd op het monument.
Vertel aan kinderen en leerlingen over de oorlogshelden en laat de kinderen – in plaats van klimmen en klauteren – bloemen leggen op het monument.