Tentoonstelling waterveiligheid in Dordt

0
935

DORDRECHT – Vanaf 3 juli tot en met 14 augustus presenteren de gemeente Dordrecht en de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) in de Biesboschhal in Dordrecht de tentoonstelling IABR–DOWN TO EARTH: THE HIGH GROUND. Een enorme maquette laat zien hoe waterveiligheid kan worden ingezet als hefboom voor een bredere en duurzame ontwikkeling van de stad. Het Dordtse stadsdeel De Staart speelt hierin een unieke en cruciale rol.

600 jaar na de legendarische Sint Elisabethsvloed is Dordrecht nog steeds kwetsbaar voor stijgend water. Daarom worden de stad en haar bewoners beveiligd met veilige dijken en waterkeringen. Dat doen we al eeuwen. Met succes. Maar met het veranderen van het klimaat wordt de kans op een overstroming reëler. Dordrecht werkt al tientallen jaren aan waterveiligheid en loopt hierin internationaal voorop, vooral met maatregelen om te voorkomen dat de stad overstroomt. Maar ook om te zorgen dat we weten wat we moeten doen als het toch mis gaat. De komende jaren werkt de gemeente Dordrecht aan plannen om de waterveiligheid van bewoners thuis en in de openbare ruimte verder te verbeteren.

Het hoog gelegen stadsdeel De Staart blijft bij een grote overstroming ‘droog’. Faciliteiten als elektriciteit en drinkwater blijven er beschikbaar. Dat maakt het de perfecte plek om bij een overstroming veel bewoners op te vangen. De Staart ligt tussen het historische centrum en natuurgebied de Biesbosch. Die locatie en de functie als zelfvoorzienende schuillocatie maken De Staart een unieke plek om te wonen en te werken.

Wat is de beste manier om De Staart in te richten als schuillocatie voor het uitzonderlijke geval van een overstroming? En hoe kan Dordrecht dit zo goed mogelijk combineren met andere opgaves waar de stad voor staat, zoals voor duurzaamheid, bereikbaarheid en de bouwopgave? Een speciaal IABR–Atelier Dordrecht heeft zich gebogen over de vraag hoe waterveiligheid kan worden ingezet voor een duurzame stadsontwikkeling. Dit deden ze sinds eind 2019, onder leiding van architect Adriaan Geuze, van West 8 Urban Design & Landscape Architecture B.V. Het ontwerpend onderzoek van West 8, aangevuld met deelonderzoek van vier andere ontwerpbureaus –PosadMaxwan, Studio Donna van Milligen Bielke, EGM en VenhoevenCS– is inmiddels afgerond. De Staart bleek in die stadsontwikkeling een sleutelrol te vervullen.

Het resultaat van het IABR—Atelier Dordrecht is een visie op De Staart van de toekomst: als aantrekkelijk woon- en werkgebied en als grootschalige schuillocatie bij een overstroming. Met nieuwe woonvormen, waterveilige voorzieningen, innovatieve werkconcepten en een bijzonder getijdenpark aan de rivier. Alles in harmonie met de natuur en met nieuwe toegangswegen die kunnen dienen als vluchtroutes.

Van 3 juli tot en met 14 augustus zijn de resultaten van het IABR–Atelier Dordrecht te bezichtigen in de Biesboschhal. De tentoonstelling THE HIGH GROUND is gecureerd door DOWN TO EARTH hoofdcurator George Brugmans. Een indrukwekkende maquette toont hoe waterveiligheid kan worden in gezet als hefboom voor duurzame gebiedsontwikkeling. Bezoekers krijgen een indruk van de toekomstmogelijkheden van De Staart. Met als doel om te inspireren, maar ook om alvast na te denken wat dit kan betekenen.

Voor de tentoonstelling is gekozen voor een unieke locatie in Dordrecht: de Biesboschhal. Dit is de voormalige machinefabriek van Scheepswerf ‘De Biesbosch’. Naast de tentoonstelling THE HIGH GROUND kunnen bezoekers er de Dordtse aanpak van waterveiligheid ervaren. Om te laten zien dat ze in Dordrecht weten wat hen te doen staat bij een overstroming. En niet in de laatste plaats om bewustwording te creëren dat een overstroming in Dordrecht geen ondenkbaar scenario is.

De tentoonstelling in de Biesboschhal is open voor publiek vanaf zaterdag 3 juli, van woensdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. De Biesboschhal ligt aan de Maasstraat 11 in Dordrecht, waar tot vorig jaar DordtYart was gevestigd. De toegang is gratis.

De Sint Elisabethsvloed van 1421 had enorme gevolgen. Voor Dordrecht en voor de hele omgeving, tot in Noord-Brabant. In 2021 en 2022 herdenken we in de hele regio deze verwoestende overstroming en de wederopbouw met een programma aan activiteiten, waaronder de tentoonstelling in de Biesboschhal. Kijk voor meer informatie op op de website van 600jaarelisabethsvloed.