Training tot ervaringswerker

0
436

PAPENDRECHT – Op 7 september begint er een nieuwe Training tot Ervaringswerker voor inwoners van Papendrecht en Alblasserdam. Heeft men problemen gekend en overwonnen en wil men ervaringen inzetten om anderen te helpen?

Dan is de training Werken met Eigen Ervaring aan te bevelen. Deelnemers die de training met succes afronden, kunnen onder meer op vrijwillige basis als co-trainer worden ingezet of als vrijwilliger coaching geven aan een inwoner met een hulpvraag.

Hoe ziet de training eruit?
De training bestaat uit drie onderdelen: persoonlijke vorming, sociale vaardigheden en de rol van ervaringswerker. De training is gratis, start in september en duurt veertien dagdelen. Deelnemers zijn een dagdeel per week aanwezig voor de training en besteden gemiddeld ook een dagdeel per week aan huiswerk. De groep bestaat uit zes tot tien volwassen deelnemers. Aan de training gaat een intakegesprek vooraf. Tussentijds is er een persoonlijke evaluatie. Men rondt de training af met een presentatie en ontvangt bij goed gevolg een certificaat.

Ervaringen
Vorig jaar werd de training tot ervaringswerker voor de tweede keer georganiseerd voor inwoners van Papendrecht en Alblasserdam. En met succes; de deelnemers waren erg enthousiast en een aantal zijn ook al ingezet als ervaringswerker. De cursisten:
• ‘De ervaringen die werden gedeeld door de mede-cursisten en trainers waren heel waardevol, waardoor ik nu meer handvatten heb om kwetsbare burgers bij te kunnen staan tijdens hun herstel. Na de training heb ik nog steeds contact met een aantal mede-cursisten en de trainer. Ook dit is een verrijking voor mij.’
• ‘Ik leerde mijn herstelverhaal op papier te zetten en kon daardoor mijn psychische kwetsbaarheid en trauma beter verweven in mijn leven. Het schrijven en erover praten heeft een helende werking gehad voor mijn eigen herstel en ik kan het in de toekomst delen om mensen tijdens hun herstel wat erkenning en kracht te bieden.’
• ‘Praten in het openbaar deed ik voorheen niet graag, en zeker niet over mijn gevoel en emoties. Bij deze training leerde ik dat mezelf kwetsbaar opstellen juist een kracht is, waarmee ik mezelf en ook anderen kan gaan helpen.’

Tijdens de bijeenkomsten krijgen de deelnemers de gelegenheid om met elkaar in contact te komen en ervaringen uit te wisselen. De training bestaat uit 6 bijeenkomsten, waarna men na de eerste bijeenkomst besluit of het programma passend is. Er zijn geen kosten verbonden aan de cursus. Heeft men interesse in de training of wilt u meer informatie? Stuur een mailtje naar info@sterkpapendrecht.nl of bel 078- 615 47 41.