Statiegeld op plastic flesjes

0
891

REGIO – Vanaf 1 juli zit er € 0,15 statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water. Uit onderzoek blijkt dat 94% van de Zuid-Hollanders die kleine plastic flesjes koopt, van plan is de statiegeldflesjes in te leveren.

Om geld terug te krijgen óf als een donatie aan het goede doel. Staatssecretaris Van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat leverde op 1 juli symbolisch het eerste flesje in bij een voetbalvereniging. De club spaart met de inzameling van de statiegeldflesjes voor een nieuw materialenhok.

De meeste Zuid-Hollanders die kleine plastic flesjes kopen, doen dat in de supermarkt. Veel Zuid-Hollanders zijn van plan de flesjes ook daar in te leveren, blijkt uit onderzoek in opdracht van Statiegeld Nederland. Maar ook nieuwe innamepunten, zoals tankstations langs de snelweg en grote NS-stations, lijken populaire plekken te worden om de flesjes te retourneren. Men krijgt op deze locaties je statiegeld terug.

Nu statiegeld op kleine plastic flesjes verplicht is, zal het aantal innamepunten verder toenemen. Denk bijvoorbeeld aan grote cateringlocaties, bioscopen en sportclubs. Wie een statiegeldflesje in zo’n bak doneert, steunt een goed doel. Bij sportclubs is dat vaak de club zelf.

83% van de Zuid-Hollanders zegt weleens bij het verkeerde innamepunt te staan met een statiegeldfles. Daar komt met het nieuwe statiegeldsysteem een einde aan. Vanaf nu maakt het niet meer uit waar men de grote of kleine plastic flessen gekocht heeft. Elk innamepunt neemt ze aan, zolang het statiegeldlogo maar op de fles staat, de streepjescode goed te scannen is en de fles onbeschadigd is.

In Nederland worden per jaar 900 miljoen kleine en 600 miljoen grote plastic flessen frisdrank en water verkocht. “Met statiegeld op kleine plastic flesjes neemt het aantal statiegeldflessen flink toe”, zegt Raymond Gianotten, directeur van Statiegeld Nederland. “Om het zo makkelijk mogelijk te maken de flesjes in te leveren, komen er steeds meer innamepunten bij. Het is mooi om te zien dat zoveel vrijwillige punten zich al registreren bij Statiegeld Nederland, zoals bioscopen en sportclubs.”

Statiegeld Nederland zorgt in nauw overleg met producenten en innamepunten voor de invoering van het nieuwe statiegeldsysteem. De doelstelling is om 90% van alle statiegeldflessen gescheiden in te zamelen. De ingezamelde flessen worden gerecycled en hergebruikt, bijvoorbeeld voor de productie van nieuwe flessen.

Voor meer informatie over statiegeld op kleine plastic flesjes gaat men naar www.statiegeldnederland.nl.