Wethouder neemt e-bikestalling in gebruik

0
610

PAPENDRECHT – Wethouder verkeer Kees de Ruijter heeft vandaag de nieuwe e-bike fietsenstalling aan de Burgemeester Keijzerweg in gebruik genomen. Hij deed dat door zijn elektrische fiets te stallen en met zijn OV-chipkaart de stalling te vergrendelen. De fiets kan in de stalling gratis worden opgeladen.

Papendrecht is de tweede gemeente in Zuid-Holland die een dergelijke stalling heeft geïnstalleerd. Het is de bedoeling dat het project, dat nog in een proeffase verkeert, in totaal in tien gemeenten wordt uitgevoerd.


E-bikestalling bij het busstation aan de Burgemeester Keijzerweg

De Ruijter steekt zijn trots niet onder stoelen of banken: ‘Papendrecht is de bij de 10 eerste gemeenten in Nederland met een slimme fietsenstalling en dat is natuurlijk prachtig. Maar wat voor mij nóg belangrijker is, is dat het past bij de Papendrechtse visie op 1. duurzaamheid, 2. stimuleren van fietsen en bewegen en 3. laagdrempelig openbaar vervoer. Straks laat je nog makkelijker de auto staan, want vanuit heel Papendrecht ben je met de (al dan niet elektrische) fiets zó bij het busstation en stap je op de bus naar omliggende dorpen en steden. Makkelijk, snel en ook nog eens veel gezonder!’

Veilig stallen
De e-bike kan veilig gestald worden: de rekken kunnen niet gekraakt worden en ze kunnen met een smartphone of contactloze pas, zoals een OV-chipkaart, geopend en vergrendeld worden. De innovatieve fietsenstalling wekt zijn eigen energie op door middel van de zonnepanelen die op het dak liggen, zodat de gestalde e-bike gratis opgeladen wordt.

De fietsenstalling is verder uitgerust met een aantal slimme sensoren. Die meten het gebruik van de stalling, de luchtkwaliteit, het energiegebruik, de energieopbrengst, de status van de accu’s en het stroomverbruik voor het opladen van accu’s.

De gemeente werkt samen met DHL aan een plan om kluisjes bij de stalling aan te brengen. Wie ’s ochtends zijn fiets heeft gestald en ’s middags terugkomt, kan dan zijn pakketje uit een kluisje ophalen.

Foto’s: Hans Hulswit


TV Papendrecht maakte hiervan een reportage.