Baggeraars en Drechtsteden tekenen overeenkomst

0
422


v.l.n.r.: Frans Bosman (Damen), Sjon Kranendonk (Van Oord), Arjen de Jong (Economic Development Board Drechtsteden), Sander Steenbrink (Boskalis), Daniëlle Stolk (Programma Hoger Onderwijs Drechtsteden), Erik van der Blom (Royal IHC) en Maarten Burggraaf (Dordrecht/Drechtsteden).

DRECHTSTEDEN – Op 2 juli hebben Van Oord, Boskalis, Royal IHC, Damen en de Drechtsteden een overeenkomst getekend voor structurele samenwerking die moet leiden tot emissievrij baggeren. Dit is een primeur op weg naar een groene toekomst. Het samenwerkingsverband draagt de Engelse titel Zero Emission Dredging Hub”.

Toonaangevende bedrijven uit de Drechtsteden hebben een gezamenlijk doel: zo snel mogelijk komen tot het baggeren zonder uitstoot van vervuilende stoffen. Deze ambitie vraagt om een gestructureerde samenwerking tussen bedrijven, onderwijs en overheid. Business Developer Arjen de Jong: “Samenwerking is niet alleen noodzakelijk. Het geeft ook een competitief voordeel. Open innovatie maakt het mogelijk om sectorbreed nieuwe kennis en technologie toe te passen. Door te vernieuwen in een meerjarige strategische samenwerking zorg je voor meer slagkracht, snelheid en het delen van kosten.”

Om de structurele samenwerking te bekrachtigen, tekenden Van Oord, Boskalis, Royal IHC en Damen samen met de Drechtsteden en Programma Hoger Onderwijs Drechtsteden een officiële intentieverklaring. Hiermee is de Zero Emission Dredging Hub”” een feit. De lancering vond plaats tijdens Friends of the River, een evenement ter herdenking van de Sint Elisabethsvloed.

De intentieverklaring is het startpunt. De komende maanden wordt er een online platform opgezet om het samenwerkingsverband uit te bouwen. Alle partijen die betrokken zijn bij de energietransitie in de maritieme sector, en in het bijzonder bij het baggeren, worden opgeroepen zich aan te sluiten. Denk hierbij aan de overheid, kennisinstellingen die technologie ontwikkelen en uiteraard de industrie zelf.