Taalcafé Bibliotheek AanZet

0
654

PAPENDRECHT – Wanneer men in Nederland woont en de taal nog niet helemaal spreekt, kan het lastig en zelfs eng zijn om veel te oefenen. Men wil geen fouten maken en vindt het vervelend dat men niet altijd alles verstaat.

Vanaf september kan men in het Taalcafé van de bibliotheek Papendrecht zonder afspraak gratis terecht om met anderen de Nederlandse taal onder de knie te krijgen.

Sociale contacten
Na goede ervaringen in andere plaatsen, gaat ook de bibliotheek Papendrecht op 7 september starten met een wekelijks Taalcafé. Daar zit al een Taalpunt voor een-op-eenbegeleiding, maar dat is niet altijd genoeg, merkt coördinator Samuela Loolofs: “Wij willen nog bredere aandacht hebben voor anderstaligen. Mensen willen ook sociale contacten aangaan. En dat kan beter in een groep, zoals bij het Taalcafé.” Iedereen kan vrij binnen lopen om met anderen informeel Nederlands te praten. “We gaan steeds thema’s behandelen, het nieuws bespreken en taalspelletjes doen. Goede zinnen maken staat altijd centraal”, blikt Loolofs vooruit.

Graag leren
Het Taalcafé gaat in Papendrecht dus een belangrijk rol spelen voor Nederlanders met een andere moedertaal. Loolofs vertelt deelnemers van het Taalpunt daarom regelmatig over het café. Ook Rema Alyafi is van plan om in september wekelijks langs te komen. “Ik wil graag naar de bibliotheek komen om te leren”, zegt ze. De Nederlandse woorden spreekt ze rustig en verstaanbaar uit, maar soms moet ze even nadenken. “Ik kan nog niet goed Nederlands spreken. Dat wil ik graag.” Alyafi is op dit moment al wekelijks in de bibliotheek van Papendrecht voor de een-op-eenlessen van het Taalpunt.

Drempel verlagen
Drie jaar geleden vluchtte Alyafi vanuit Syrië naar Nederland. Na meerdere jaren in hun nieuwe land blijkt het voor mensen vaak lastig om de juiste taalles te vinden, én vrienden te maken. Het Taalcafé in Papendrecht moet in dat gat springen. Loolofs: “We willen de drempel om als eerst het woord te nemen verlagen. In het Taalcafé horen mensen elkaar praten, waardoor ze beseffen dat zij niet de enigen zijn die leren. De eerste keer willen we ook iedereen verwelkomen met hapjes en drankjes, voor een feestelijke opening.”

Welkom
Deelnemers als zij willen zich volgens Loolofs vooral welkom voelen. “Iedere dag in het Taalcafé starten we met een vraag naar hoe het gaat. Ook doen we leuke dingen als het rollen van een taaldobbelsteen, om van letters woorden te maken.” Loolofs is dan misschien coördinator en geen vrijwilliger, maar ze wil zeker nauw betrokken blijven bij het Taalcafé. “Ik kom zeker een
aantal keer meedoen.”