Jaap Kooijmanplein

0
623

PAPENDRECHT – Op donderdag 8 juli heeft Excelsior het plein voor haar verenigingsgebouw omgedoopt tot Jaap Kooijmanplein ter ere van afzwaaiend muzikant en erelid Jaap Kooijman.

Op donderdagavond 8 juli hield muziekvereniging Excelsior een openbare buitenrepetitie met de verschillende orkesten van de vereniging. Onder andere de leerlingen orkesten, slagwerkgroepen en het orkest van Excelsior waren te horen. Een bijzonder moment op deze avond was het afscheid van muzikant en erelid Jaap Kooijman. Kooijman is sinds 1953 lid en is op diverse fronten van grote waarde geweest voor Excelsior. Kooijman werd toegesproken door dirigent Ruud Welle en huidig voorzitter Rutger Tromp. Welle roemde de dappere en moedige beslissing van Kooijman om te stoppen. ”Er is moed voor nodig om te stoppen met je passie voordat het moment komt dat men je vraagt om te stoppen” sprak Welle met bewondering Kooijman toe. Ook de krachtige persoonlijkheid van Kooijman, zowel als mens alsook muzikant werden aangehaald door Welle.

Na het woord van de dirigent werd Jaap Kooijman toegesproken door huidig voorzitter Rutger Tromp. Hij sprak onder andere over wat Kooijman voor de vereniging heeft betekend. “Er is werkelijk geen onderdeel binnen de vereniging te benoemen waarin uw inzet voor de vereniging niet te herleiden is. Zo herinneren vele orkestleden zich in u bijvoorbeeld degene die hun eerste eigen instrument kwam langsbrengen”, sprak Tromp. “Vele jaren heeft u ook het onderhoud en opslag van de instrumenten verzorgt, u heeft het jeugdorkest opgericht en vele jaren gedirigeerd, u heeft bergen werk verzet in het verkrijgen en verbouwen van het voormalig verenigingsgebouw aan de Anjerstraat, en uiteraard nog onnoemelijk veel andere zaken” .

Na deze woorden werd het gevelbord boven de ingang van het verenigingsgebouw onthuld met daarop ‘Jaap Kooijmanplein’. Hierover sprak Tromp, “ voor mij persoonlijk zal dit bord elke keer dat ik bij het verenigingsgebouw aankom een inspiratiebron vormen om alles eruit te halen wat erin zit”.

Een zichtbaar geraakte Kooijman wist zijn emoties te bedwingen en bedankte de dirigent en de voorzitter voor de mooie woorden en het orkest voor de mooie tijd. Tromp sloot af met, “Jaap Kooijman, hartelijk dank voor alles en je bent werkelijk altijd met een rode loper welkom bij de vereniging!”