Deskundigen verwachten wespenoverlast

0
679

REGIO – Krijgen we deze zomer weer met fikse wespenplagen te maken? De wespenbestrijders van Beestjes Kwijt denken van wel, al zal de ernstige overlast pas later in de zomer plaatsvinden. “De natuur loopt gewoon een maand of anderhalf achter doordat het dit voorjaar lang koud bleef”, zegt wespenbestrijder Ted Debets van het Limburgse Deli Hygiënetechniek. “Daarom verwacht ik in augustus een explosie van wespen. Het wespenseizoen schuift gewoon op. We kunnen straks dus nog flink aan de bak!”

Beestjes Kwijt
Beestjes Kwijt biedt een landelijk overzicht van lokale ongediertebestrijders. Alle aangesloten ongediertebestrijders hebben jarenlange ervaring in het bestrijden én voorkomen van allerlei soorten ongedierte bij zowel woningen als bedrijven.

Beestjes Kwijt komt traditioneel in april of mei met een voorspelling over de heftigheid van wespenoverlast waarmee we in de zomer te maken krijgen. “En daar moesten we lang mee wachten”, aldus Merijn Janssen, directeur/eigenaar van Beestjes Kwijt. “Er was gewoon niets over te zeggen. Het was lang heel rustig, maar we krijgen nu steeds meer aanvragen voor het bestrijden van beginnende wespennesten. We weten nu dat het hoogtepunt van de wespenoverlast dit jaar niet in juli, maar in augustus, misschien zelfs september zal liggen.”

Ook in 2018 hevige piek
“Eenzelfde ontwikkeling zagen we in 2018”, herinnert Merijn Janssen zich. “Het seizoen begon toen wel iets vroeger, maar we zagen een weliswaar korte, maar heel hevige piek in de wespenoverlast en dus -bestrijding. Onze bestrijders konden het toen nauwelijks bijbenen. Dat verwachten we dit jaar dus weer, waarbij het – zoals in alle jaren – per provincie heel anders zal zijn.”

Vorig jaar spande Zuid-Holland de kroon, met in augustus 206 procent meer bezoekers op de pagina’s over wespen bestrijden van Beestjes Kwijt dan in juni. “Dat scheelt dus echt enorm”, aldus Janssen. “Juni of augustus. En dat zal dit jaar nog erger zijn, juist doordat het wespenseizoen later op gang is gekomen.” In welke provincie de wespenoverlast dit jaar het ergst zal zijn, aan die voorspelling durft Janssen zich niet te wagen. “Dat is elk jaar anders”, zegt hij. “Maar dat we nog veel last van wespen gaan krijgen, dat durf ik wel te zeggen.”

Koude lente
Normaal gesproken zou het al storm hebben gelopen bij Beestjes Kwijt. “We hebben tot nu toe minder aanvragen voor wespenbestrijding gekregen dan vorig jaar”, aldus Janssen. “Dat heeft dus alles te maken met de koude lente. Wespenkoninginnen worden pas wakker bij een temperatuur rond de 20 graden. Vorig jaar beleefden we die temperatuur al in maart, nu pas in juni. Als wespenkoninginnen ontwaken, beginnen ze aan de bouw van hun nest. Daar leggen ze de eerste eitjes in. Daaruit komen werksters, die de koningin helpen bij de uitbouw van het nest. Verder jagen ze op kleine insecten die dienen als voedsel voor de nieuwe larven. Zodra de werksters op jacht gaan, ervaren de mensen overlast en worden onze bestrijders benaderd met het verzoek wespennesten te komen verwijderen.”

Inhaalrace
Elroy Kerklaan, namens Beestjes Kwijt actief in Amsterdam en omstreken beaamt de woorden van Janssen. Hij vermoedt dat de wespen aan een inhaalrace begonnen zijn. “Het voorjaar was weliswaar koud, maar wel droog, dus ik denk niet dat er veel koninginnen zijn gesneuveld. Er zal de komende weken driftig gebouwd worden en al die larven in de wespennesten moeten eten, dus de werksters gaan jagen op voedsel. Dan worden de wespen opgemerkt en grijpen mensen naar de telefoon.”

Wespen én hoornaars
Marco van Hunen van Pestis Imperium opereert als ongediertebestrijder namens Beestjes Kwijt in Ede en omgeving. “We hadden het in de lente vooral druk met de Franse veldwesp”, vertelt hij, “maar sinds begin juni krijgen we steeds meer meldingen over de limonadewesp.” Van Hunen werd ook al verzocht om hoornaarsnesten te komen bestrijden. “Die zaten op plekken waar ze voor veel overlast kunnen zorgen”, vertelt hij. “Met de hoornaar moet je geen grappen maken. Ze kunnen het al niet uitstaan als je nietsvermoedend in hun aanvliegroute naar het nest gaat staan. En als je hoornaars boos maakt, berg je dan maar!”