Seksueel geweld: Rijksoverheid zet Zuid-Holland aan het denken

0
630

REGIO – 1 op de 5 vrouwen (22%) en 1 op de 16 mannen (6%) in Nederland hebben seks tegen hun wil meegemaakt1. Toch houden mensen dit vaak voor zichzelf, uit schaamte-, angst- en schuldgevoelens. Dat kan grote lichamelijke en psychische gevolgen hebben.

Om de drempel te verlagen om hulp te zoeken, introduceert het ministerie van Justitie en Veiligheid de campagne ‘Wat kan mij helpen’ het platform Sam.

Sam heeft één missie: laten zien dat het niet de schuld is van het slachtoffer na een nare seksuele ervaring en dat hulp zoeken helpt. Sam is te vinden op Instagram en verwijst voor hulp door naar watkanmijhelpen.nl. Kenmerkend voor Sam zijn de krachtige statements, zoals ‘Wie zwijgt stemt niet toe’ en ‘Jij bent de baas over je lichaam, niet jouw baas’. Met deze statements wil Sam mannen en vrouwen het vertrouwen geven dat als een seksuele ervaring niet oké voelt, het ook niet oké is. En dat als de grens is overschreden is, men professionele hulp mag zoeken.

“Goede hulp kan slachtoffers van seksueel geweld enorm helpen om hun leven weer op te pakken. Maar we zien dat door gevoelens van schaamte en schuld hulp zoeken soms moeilijk kan zijn”, zegt minister Dekker voor Rechtsbescherming. Met het Instagram-account Sam bieden we deze slachtoffers een helpende hand door de drempel voor het zoeken en krijgen van hulp te verlagen.”

Hulp zoeken helpt
Als men een nare seksuele ervaring heeft gehad, is het goed om zo snel mogelijk hulp te zoeken. In de eerste zeven dagen zijn er op medisch en forensisch gebied belangrijke mogelijkheden. Zoals het uitsluiten van een zwangerschap, soa of hiv-besmetting of het veilig stellen van DNA-sporen. Maar ook vanuit psychologisch oogpunt is het belangrijk om snel te hulp te zoeken om de kans op een posttraumatische stressstoornis te verkleinen. Want uit onderzoek2 blijkt dat 47% van de mensen die verkracht zijn, drie maanden later aan de diagnose posttraumatisch stressstoornis (PTSS) voldoet.

Iedereen kan @Sam_is_er volgen op Instagram. Of men nu zelf een nare seksuele ervaring heeft meegemaakt of iemand kent en steun wilt uitspreken. Of als men Sams missie wilt volgen.

Sam is onderdeel van de campagne ‘Wat kan mij helpen’. Met deze campagne wil het ministerie van Justitie en Veiligheid mensen die een nare seksuele ervaring hebben gehad met iemand die zij kennen, motiveren om zo snel mogelijk hulp te zoeken. Op watkanmijhelpen.nl leest men welke vormen van hulp er zijn en wat men kan doen als men recent of langer geleden een nare seksuele ervaring heeft meegemaakt. De campagne is gemaakt in samenwerking met partners, zoals het Centrum Seksueel Geweld, Slachtofferhulp Nederland en de politie.