Waterschappen waakzaam tegen hoogwater, verwachten geen problemen

0
521

Foto: Hans Hulswit

REGIO – Het hoogwater dat vanuit Limburg naar onze regio komt zorgt naar verwachting niet voor problemen. Dat blijkt uit een rondgang van Rijnmond langs Rijkswaterstaat en de waterschappen Hollandse Delta, Brabantse Delta en Rivierenland.

Rijkswaterstaat verwacht dat de Nieuwe Merwede zo’n 60 tot 80 centimeter hoger komt te staan dan normaal. De hoogste waterstand wordt, zoals het er nu naar uitziet, bereikt in de nacht van maandag op dinsdag.

Volgens waterschap Hollandse Delta kunnen de rivieren de verwachte waterstand prima aan. Er is genoeg ruimte om al het regenwater via de Nieuwe Waterweg, het Haringvliet en de Haringvlietsluizen af te voeren naar zee.

Het lijkt niet nodig om de Noordwaard in de Brabantse Biesbosch te gebruiken als overloopgebied voor de rivier de Nieuwe Merwede. Het waterpeil blijft onder de kritieke grens. Ook hoeft de scheepvaart vooralsnog niet aan banden te worden gelegd, zegt Rijkswaterstaat.

Waterschap Rivierenland verwacht vooralsnog alleen problemen in Gelderland, waar het water in de Rijn en de Waal hoog staat en de uiterwaarden vollopen. Boeren daar zijn gewaarschuwd om hun vee weg te halen, campings moeten opbreken en veerponten op de Gelderse rivieren zijn uit de vaart.

Zaterdag begint de dijkbewaking in de buurt van Zaltbommel. Zondag worden de dijken extra in de gaten gehouden bij plaatsen als Almkerk en Werkendam, net aan de overkant van de Merwede bij Dordrecht.

Een dijk tussen Gorinchem en Waardenburg krijgt extra versterking, omdat die mogelijk te zwak is voor het hoge water door werkzaamheden. Er wordt nu klei op de dijk gelegd om het achterland te beschermen.

Bron: Mediapartner Rijnmond