Wandelgids Turner in Dordrecht

0
687

DORDRECHT – Het Dordrechts Museum heeft een nieuwe wandelgids uitgebracht: Turner in Dordrecht. Aanleiding vormde de onlangs gepresenteerde bijzondere aanwinst, het schilderij Whalley Bridge and Abbey van Joseph Mallord William Turner (1775-1851).

De wandelgids is gebaseerd op de schetsen die de beroemde schilder maakte tijdens zijn bezoeken aan Dordrecht, op zoek naar zijn grote voorbeeld Aelbert Cuyp (1620-1691). Het boekje bevat veel nieuwe gegevens over Turner in Dordrecht. Veel van de plekken die hij schetste zijn vandaag de dag nog precies zo terug te vinden.

Een van Turners eerste grote successen was een gezicht op Dordrecht, The Dort Packet-Boat, geschilderd in 1818 na zijn eerste bezoek aan de stad. Het nieuwe boekje laat zien dat Turner in die periode dikwijls aan Aelbert Cuyp dacht en diens geboorteplaats ten minste vier keer bezocht. Turner ontwikkelde een band met de stad en heeft haar in tientallen schetsen uitvoerig bestudeerd. Niet alleen de architectuur, de rivier en de schepen boeiden hem, hij was ook geïnteresseerd in mensen, kleding en voorwerpen. De schetsen van Turner zijn vaak summier, maar wel nauwkeurig. Door ze te vergelijken met tekeningen, prenten en foto’s uit het Regionaal Archief Dordrecht kon de conservator oude kunst van het Dordrechts Museum precies terugvinden waar Turner moet hebben gestaan. Iedereen kan nu met de nieuwe wandelgids in de voetsporen treden van de beroemde Engelse landschapschilder.

De schetsboeken van Turner, waar de wandelgids op gebaseerd is, zijn onderdeel van de collectie van Tate Britain in Londen. Twee van de mooiste schetsboekjes, het zogeheten ‘Dort Sketchbook’ en het ‘Holland Sketchbook’ zijn straks ook te zien in de tentoonstelling In het licht van Cuyp. De wandelgids is te koop in de winkel van het Dordrechts Museum en kost €11,50. De winkel is ook te bezoeken zonder entreekaartje.

Foto: Grote Kerk vanaf Nieuwe Haven